Cropped landscape
Belföld
Migránsszállót csinálhat az egykori kórházból Rákospalota DK-s polgármestere
2018-04-0313:19
Napirendre sem volt hajlandó venni Budapest XV. kerületi DK-s polgármestere azt az előterjesztést, amely azt indítványozta, hogy a helyi képviselőtestület határozatban jelentse ki, semmilyen körülmények között nem támogatja a migránsok betelepítését a kerületbe. Hajdu László polgármester, aki húsz éves szocialista országgyűlési képviselői múlttal jelenleg DK-s színekben képviselőjelölt, azzal indokolta a képviselői előterjesztés elutasítását, hogy semmilyen politikai természetű kezdeményezésnek nem ad lehetőséget a kampány időszakában. A PestiSrácok.hu felidézte: Hajdu László egyszer már nyilvánvalóan a migrációpártiak mellé állt, amikor a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének migrációval és kötelező betelepítés elleni kiállását élesen bírálta. A kerületben sokan attól tartanak, hogy a Soros-szervezetek a jelenleg baloldali többségű önkormányzat közreműködésével az évtizedek óta üresen álló orosz kórház épületegyütteséből akarnak migránsszállót kialakítani.
Brüsszel olyan határozatot akar tető alá hozni, amelynek értelmében az unió területére lépő migránsokat szétosztanák a tagországok között. Mégpedig úgy, hogy a betelepítések célpontjai elsősorban azok a tagállamok lennének, amelyek eddig nem, vagy kevés migránst fogadtak be, és ilyen hazánk is. Ezzel párhuzamosan a helyi közösségeinkben is egyre- másra jelennek meg olyan szervezetek, amelyek a bevándorlást kívánják előkészíteni és elfogadtatni, miközben a magyar emberek elsöprő többsége egyértelműen kifejezte, nem akarja, hogy hazánk bevándorló-ország legyen
– idézte előterjesztésében Lehoczki Ádám fideszes önkormányzati képviselő a Megyei Jogú Városok Szövetségének állásfoglalását. A képviselő két határozati javaslatot nyújtott be. Az első szerint csatlakoznak a Megyei Jogú Városok Szövetségének fenti állásfoglalásához, és kijelentik, hogy egyetértenek annak tartalmával. A második szerint a képviselőtestület úgy dönt, hogy elutasítja a bevándorlók XV. kerületbe telepítését. 
A téma megtárgyalását és egy ilyen kinyilatkoztatás megszavazását már csak az is indokolja, hogy az utóbbi hetekben beszédtéma lett a XV. kerületben, hogy a Soros-szervezetek komoly érdeklődést mutatnak az évtizedek óta üresen álló orosz kórház épületegyüttese iránt. A komplexum régóta parlagon hever. Míg a kormánypárti képviselők szándéka valamilyen egészségügyi célú hasznosítás lenne, addig a baloldal, élén Hajdu Lászlóval és Lamperth Mónika jegyzővel, kétes hátterű értékesítésre tett kísérletet, ami végül kudarcba fulladt.

A Fidesz tüntetést is szervezett az épületnél, amelyen szép számban vettek részt a kerület lakói, kinyilvánítva, hogy továbbra sem óhajtják a migránsok betelepítését.

Ám Hajdu László polgármester, DK-s országgyűlési képviselőjelölt lesöpörte az előterjesztést. Még csak napirendre sem volt hajlandó venni a kérdést, mert szerinte politikai tartalmú, aminek kampányidőszakban – ő legalábbis úgy gondolja – nincs helye az önkormányzat életében. A szocialisták régi erős embere már tavaly decemberben kinyilvánította, mennyire veszi komolyan a migráció és Brüsszel által elfogadott felső korlát nélküli kötelező betelepítési kvóta veszélyeit. Akkor nyílt levélben bírálta a Megyei Jogú Városok Szövetsége, illetve annak elnöke, Szita Károly kiállását. Szó szerint azt írta:
A Te levelednek semmi köze a mai magyar valósághoz, tele van hazugsággal, üres kampánypropaganda az egész. Nem ezen a hülyeségen múlik a gyerekeink jövője, hanem azon, hogy lesz-e jó oktatás és jó munkalehetőség a számukra. És főleg, hogy a politikai elit felhagy-e a félelemkeltéssel és az üres riogatással.
Lehoczki Ádám fideszes önkormányzati képviselő, a betelepítést elutasító, végül napirendre sem vett előterjesztés benyújtója a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, a polgármester cselekedete egyértelműen bizonyítja, hogy bármikor kész lenne végrehajtani a kötelező betelepítési kvótát. 
 
Az előterjesztés második határozati javaslata feketén-fehéren kimondja, hogy utasítsuk el migránsok XV. kerületbe történő telepítését. Erre a kérdésre a válasz lehet igen és lehet nem. Ha megszavaztuk volna az előterjesztést, lenne egy olyan elfogadott határozata a kerületnek, mely a jövőben minden leendő kerületi vezetőt kötne a benne foglaltakhoz. Hajdu László válasza az előterjesztésre azonban ,,nem” volt, ugyanis nem, hogy nem szavazta meg, még napirendre sem vette, tehát tárgyalni sem tudtuk – fogalmazott a képviselő. 
 
Hozzátette, nem ez az eső alkalom, hogy polgármester semmibe veszi a kerület lakóinak akaratát, hiszen Hajdu László a türelmi zóna létesítéséhez is asszisztált a lakosság minden tiltakozása ellenére. Jelenleg a XV. kerület a legális prostitúciónak is egyik legfőbb elszenvedője. Ha a baloldali önkormányzati vezetésen múlik a kéjsikátorok után a nogo-zónák ideje is beköszönthet Rákospalotán.

PestiSrácok.hu, fotó: Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ