Cropped landscape
Belföld
Előzetesben marad Czeglédy Csaba
2018-04-0414:45
Czeglédy Csaba, mszp, dk, gyurcsány ferenc, Kész Zoltán, jobbik, adócsalás, előzetes letartóztatás
Három hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását szerdán a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája. 
Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta, 

a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyó eljárásban a bíróság - az ügyészi indítványra - az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt látta szükségesnek a kényszerintézkedés meghosszabbítását. 
A bíróság döntése nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be. 
    
Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg. 
    
A szóvivő az MTI kérdésére elmondta, az ügyben 17 gyanúsított ellen folyik eljárás bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt. Heten előzetes letartóztatásban, nyolcan házi őrizetben védekeznek, két gyanúsított esetében lakhely-elhagyási tilalmat rendelt el bíróság
Czeglédy Csaba országgyűlési képviselőjelöltként indult a 2018-as választásokon és így a jogerős nyilvántartásba vételt követően mentelmi jog illette meg. A Nemzeti Választási Bizottság a legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette mentelmi jogát, ezért vele szemben az eljárás folytatásának akadálya elhárult, és a főügyészség indítványának megfelelően a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását. A végzést a Szegedi Törvényszék helybenhagyta. Időközben a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos eljárásokat mind a Kúria, mind az Alkotmánybíróság indítványra felülvizsgálta és azokat törvényesnek, jogszerűnek minősítette, elvetve minden védelmi kifogást - tudatta a csoportvezető ügyész. 
   
Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. 

Czeglédy nem csak Gyurcsányt pénzelte

Pár napja egy védett tanú adott interjút a Tényeknek Gyurcsány Ferenc és Ceglédy Csaba kapcsolatáról, hogy hogyan lettek állami megbízásokból magánvagyonok a számláikon, és hogyan lett Czeglédyből Gyurcsány kémje az MSZP-ben. A tanú később arról is beszámolt, hogy Czeglédy a Jobbik kampányainak is juttatott pénzt. A súlyos ügyről készült riportot ITT nézhetik meg. Czeglédy emellett Vona jelöltjét, a jobbikos Rig Lajos és a függetlenként induló Kész Zoltán kampányát is finanszírozta

Zuschlag szerint ha Czeglédy nincs, Gyurcsány sem lett volna miniszterelnök

Czeglédy Csaba a 90-es évek óta tudatosan építette politikai karrierjét és azt az iskolaszövetkezet hálózatot, amelynek köszönhetően már 2002-re nélkülözhetetlenné vált a baloldalon – állította Zuschlag János a PestiSrácok.hu-nak adott exkluzív interjúban. A fiatal baloldal egykori építője, egyben Czeglédy kortársa és mozgalmon belüli riválisa kijelentette: a szombathelyi politikusnak már az első iskolaszövetkezete, a Rébusz is szocialista ifjúsági szervezetek, a BIT és a FIB főszponzora volt. 2002-től a diákokkal minden választás idején aktív kampánymunkát végzett és végeztetett. Cserébe sorra nyerte a munkákat az állami cégektől és a busás pályázati pénzeket a baloldali kormányok idején. A 2010-es kormányváltás utáni időszakban – amikor elzárultak az egyéb pénzcsapok – Czeglédy és cégei, valamint az iskolaszövetkezeti hálózat lett a baloldal fő támogatója, túlélésének anyagi biztosítéka – jelentette ki Zuschlag János. Az interjúból kiderül, hogy diákok felhasználásával, szombathelyi központtal körülbelül húsz éven át épült az a bűnszövetkezet, ami most a hatmilliárd forintos adócsalás gyanújának megállapításával lebukott. A hálózat leleplezésével a nyomozók a kampánypénz-köldökzsinórt is elvágták, így már érthető, hogy a baloldali politikusok, köztük Gyurcsány Ferenc, Kunhalmi Ágnes és Lendvai Ildikó tüntetéseken üvöltve, körömszakadtáig védik a letartóztatott “pénztárost”, azaz Czeglédyt. 

Czeglédy a szocialistákat pénzelték az elcsalt milliárdokból

Erről beszélt a PestiSrácok.hu-nak egy védet tanú, aki a Czeglédy hálózatának az egyik kulcsfigurája. A férfi egy konkrét példán keresztül a módszert is bemutatta, hogyan csinálták. 

Budai Gyula: Czeglédy Csaba és bűnszervezete finanszírozta baloldaliak és álfüggetlenek kampányát

A kormánypárti politikus azt mondta, egyre nyilvánvalóbb, hogy az április 8-ai országgyűlési választásokon függetlenként induló Czeglédy Csaba és ”bűnszervezete” támogatja baloldali és ”álfüggetlen” jelöltek kampányát, köztük Kész Zoltánét is, akinek 50 millió forintot adott erre a célra. Az a kérdés, hogy hol van ez a pénz, mire használta fel ezt az összeget az április 8-ai országgyűlési választáson független jelöltként induló Kész Zoltán –hangsúlyozta.

Felmerül a kérdés, hogy Kész Zoltán egyeztetett- e Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével valamint az MSZP vezetésével kampánya finanszírozásával kapcsolatban – fűzte hozzá. Hozzátette: két egymástól független tanú állítása szerint, Czeglédy Csaba pénzzel támogatta Kész Zoltán kampányát, az érdekeltségébe tartozó Human Operátor Zrt. által foglalkoztatott diákok pedig munkájukkal segítették a kampányt. Czeglédy Csaba ellen jelenleg is folyik büntetőeljárás mindeközben újabb bűncselekmények gyanúja merül fel – hangsúlyozta.

Budai Gyula a Kész Zoltán irodája előtt adott nyilatkozatot követően azt mondta a sajtó képviselőinek, arra vár, hogy képviselőtársa maga adja meg a választ az általa feltett kérdésekre. Kész Zoltán meg is jelent az irodája előtt, majd anélkül, hogy a kapun kilépett volna kisebb szóváltásba keveredett Budai Gyulával az 50 milliós kampányfinanszírozás kérdésében. Végül Kész Zoltán közleményt nyújtott át a kerítésen a sajtó képviselőinek, amelyben ”a Fidesz-propaganda hazugságainak” nevezte az ellene felhozott vádakat. A közleményben kitér arra is, hogy nem kapott pénzt kampányfinaszírozásra Czeglédy Csabától.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ