Cropped landscape
Belföld
Simicska érdekelt volt Paks II-ben
2018-04-0407:53
A Jobbikhoz hasonlóan a párt mentora is homlokegyenesen másként vélekedik a magyar–orosz kapcsolatokról, mint korábban. Amikor hasznot remélt a paksi atomerőmű-beruházástól, Simicska Lajos egyáltalán nem ellenezte hazánk és Oroszország viszonyának elmélyülését, s az újabban az euroatlanti kapcsolatokat féltő és Moszkva befolyásától rettegő Jobbik is néhány éve még stratégiai partnert látott a nagyhatalomban - írta a Magyar Idők.
Orosz befolyással riogat a néhány éve Moszkvát még stratégiai partnerének tekintő Jobbik. Vona Gábor és pártja pálfordulását jól jellemzi a paksi beruházáshoz fűződő viszonyuk: míg mostanában Vona az ellenzők és kritikusok kórusát erősíti, addig 2014-ben büszkén hirdette, a „Jobbik az egyetlenegy parlamenti párt, amely nem csupán a paksi bővítést illetően, hanem azon belül az orosz pályázat mellett tette le a voksát”. Az idézet egy a párt honlapján máig elérhető interjúból származik. Ebből kiderül az is, mit tenne a Jobbik kormányon. 
 
– Sajnos azt látom, hogy az én pártomat leszámítva mind a Fidesz, mind a szocialisták Oroszország-politikája következetlen és ezáltal káros. Teljesen meg tudom érteni, ha emiatt önök megbízhatatlan partnernek tartják Magyarországot. Ha a Jobbik kerül kormányra, ezzel szakítani kívánunk, és hosszú távú, egymás tiszteletére épülő partnerség építését fogjuk elvégezni – fogalmaz a pártelnök, aki nem mellesleg az orosz–magyar parlamenti baráti csoport vezetője volt.

Említésre méltó az is, hogy Vona Gábor 2014-ben azért méltatta Oroszországot, mert „ellensúly lehet az egyoldalú euroatlantizmussal szemben a számunkra”. A közelmúltban viszont Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője azért korholta a kormányt, mert orosz–magyar „protokolleseményeket tart, amikkel viszont a maradék bizalmat is eljátsszuk a nyugati szövetségesek szemében”. 
 
Ugyanez a képmutatás jellemzi egyébként a Jobbik mögött álló oligarchát, Simicska Lajost is. Emlékezetes, hogy a vállalkozó pár éve azt állította az RTL Klubnak: az oroszokhoz közeledés volt az utolsó csepp a pohárban, vagyis ezért fordult szembe a Fidesszel. Ehhez képest Simicska a Közgéppel részt akart venni a paksi bővítésben, az ellenzéki sajtó emiatt rendszeresen támadta is a kormányt 2013 és 2015 között.

Az MSZP pedig odáig ment, hogy egy parlamenti felszólalásban „a Közgép-birodalom nyomásának” tulajdonította az atomerőmű-beruházást. A hatalmi és gazdasági érdekei miatt Jobbik-szimpatizánssá vedlett vállalkozó olyan komolyan számított az orosz üzletre, hogy nyolcvan különlegesen képzett mérnököt vettek fel a Közgéphez. Tőlük és az atomerőmű-beruházás reményében alkalmazott további szakemberektől a Napi.hu 100 leggazdagabb című 2017-es kiadványa szerint 2016-ban váltak csak meg.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ