Cropped landscape
Külföld
A balközép lehetségesnek tartja a kormányzást az Öt Csillag Mozgalommal
2018-04-2418:56
Ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) lezárja a párbeszédet a Ligával, a Demokrata Párt lehetségesnek tartja az M5S-szel közös kormánymunkát - jelentette ki a balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője kedden, az olasz kormányalakításról szóló tárgyalási folyamatban.
Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy az M5S lezárt minden kormányalakítási egyeztetést a Ligával. "51 napja próbálkozunk kormányszerződést aláírni a Ligával, eredménytelenül" - nyilatkozta Di Maio. Hozzátette, ha a PD-vel sem sikerül megállapodni, az olasz választóknak vissza kell térni az urnákhoz. 
    
Luigi di Maio az után nyilatkozott, hogy tanácskozott Roberto Ficóval, a képviselőház elnökével, az M5S politikusával. Ezt megelőzően Roberto Fico Maurizio Martinával egyeztetett. 
     
A PD ügyvezetője, aki Matteo Renzi főtitkár választások utáni lemondása óta vezeti a pártot, kijelentette: ha az M5S végleg lezárja a kormányalakítási egyeztetést a Ligával, akkor ez "új helyzetet" teremt. 
    
A PD kész együttműködni, a párt vezetősége "elmélyíti a közös munka" lehetőségeit - mondta Maurizio Martina, megjegyezve, hogy ez a PD és az M5S programpontjainak egyeztetését jelenti. Hangsúlyozta, hogy a külpolitikában például a PD "több Európát akar", egy új európai korszak megteremtését Franciaországgal és Németországgal, az M5S  által követett szuverenista és nacionalista politika helyett. 
    
A PD a március 4-i parlamenti választások után elutasította a koalíciót, és bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Az M5S-szel közös kormány lehetősége most megosztja a pártot: a PD egy része szerint ez váratlan segítséget nyújthat a választásokon a jobboldali pártszövetség és az M5S mögött harmadikként szereplő PD-nek. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányt, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején. 
    
A párt más része viszont úgy látja, a populista M5S-szel közös kormány "végső csapás" lenne a PD számára, amely ezzel a szétesést kockáztatja. A PD Matteo Renzi vezette szárnya határozottan ellenzi az M5S felé nyitást, miután az M5S az utóbbi öt évben szüntelenül támadta a PD-kormányt. A közösségi oldalakat ellepték az M5S-szel közös kormányt ellenző PD-politikusok és párttagok tiltakozó bejegyzései. 
     
A választásokon több mint 32 százalékkal teljesített M5S és a valamivel 18 százalék feletti PD, valamint a kormánykoalícióhoz csatlakozni kész balközép Szabadok és Egyenlők (LeU) a 630 fős képviselőházban 347, a 315 fős szenátusban 145 mandátumot tudhatna magáénak. 
    
Roberto Ficót az államfő hétfőn bízta meg, hogy mérje fel az M5S és a PD közti kormányalakítás lehetőségét. Korábban a szenátus elnöke mérte fel az M5S és a jobboldali pártszövetséget vezető Liga közti kormány lehetőségét, eredmény nélkül. 
    
Matteo Salvini, a Liga vezetője kedden úgy reagált, hogy ha az M5S a PD-vel alakít kormányt, a jobboldal "bevonul" Rómába. Ezzel az egykori olasz fasiszta párt 1922-es római megmozdulására utalt, amellyel Benito Mussolini hatalomra jutott. Salvini a közösségi oldalán azt írta, a PD visszatérésével ismét nem az olasz választók, hanem Brüsszel akarata szerint alakul kormány Rómában, és visszatér az illegális bevándorlás Olaszországba. 
     
Elemzők szerint nem kizárt, hogy az M5S a PD felé nyitással igyekszik még nyomást gyakorolni a Ligára, hogy Matteo Salvini a jobboldali pártszövetség többi tagjával, főleg Silvio Berlusconival szakítva minél gyorsabban az M5S-szel alkosson kormányt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ