Cropped landscape
Külföld
Az osztrák házelnök vitát kezdeményezne az európai iszlámról
2018-04-2419:13
Vitát kezdeményezne az európai iszlámról Wolfgang Sobotka konzervatív osztrák házelnök, aki az Európai Unió tagállamai házelnökeinek keddi találkozóján mondott beszédet Tallinnban.
Nem fogjuk tudni elkerülni a vitát az európai iszlámról annak érdekében, hogy védelmünkbe vehessük a békés és jól beilleszkedett muszlimokat, illetve kiszoríthassuk társadalmainkból a radikalizálódást
- vélekedett az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Az EU-nak határozottan és összehangoltan kell fellépnie a terrorizmushoz, kiberbűnözéshez és vallási szélsőségességhez hasonló belbiztonsági fenyegetések ellen - hangsúlyozta Sobotka. A közösségnek rendelkeznie kell a külső határai védelméhez elengedhetetlen eszközökkel és struktúrákkal - tette hozzá.

Ebbe beletartozik az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex szerepkörének újragondolása és megerősítése - húzta alá. Az osztrák házelnök kiemelte a kiberbiztonság kérdését, amely az EU 2016-os globális stratégiájában is hangsúlyos szerepet kapott. Sobotka felhívta a figyelmet a célzott félretájékoztatási kampányok jelentette fenyegetésekre, amelyek szerinte "a parlamenti demokráciák lényegét" támadják. "El kell lehetetleníteni, hogy kívülről befolyásolják az európai polgárok választói magatartását" - követelte.

A politikus a közösségi médiában megjelenő, gyűlöletkeltő megjegyzésekről is szót ejtett. Szerinte legtöbbször túl későn törlik ezeket a hozzászólásokat. "A közösségi média lényegében az újsághoz, a televízióhoz és a rádióhoz hasonló hagyományos hírforrások minden ismérvével rendelkezik" - mondta. "Éppen ezért ragaszkodnunk kell a klasszikus médiára jellemző szerkesztőségi irányelvek bevezetéséhez" azzal a céllal, hogy elkerüljük a diszkriminatív megnyilvánulások terjedését a világhálón - tette hozzá. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ