Cropped landscape
Külföld
Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből, ha Trump felmondja a megállapodást
2018-04-2412:01
Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből, ha Donald Trump amerikai elnök felmondja az iszlám köztársaság atomprogramjáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást - jelentette ki kedden Ali Samháni tábornok, Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára. 
Samháni Oroszországba indulása előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyet élőben közvetített az állami televízió. 
    
Közölte: az Iráni Atomenergia-ügynökség "meglepő lépéseket" készített elő arra az esetre, ha a megállapodás érvényét veszíti. Arra a kérdésre, hogy kiléphet-e Teherán az atomsorompó-egyezményből, Samháni azt mondta, hogy ez egyike annak a három lehetőségnek, melyet a teheráni vezetés mérlegel. 
    
Nem sokkal korábban Haszan Róháni iráni elnök súlyos következményeket helyezett kilátásba, ha az Egyesült Államok kilép a megállapodásból. 
    
"Közlöm azokkal, akik a Fehér Házban vannak, hogy ha nem tartják be vállalásaikat, arra az iráni kormány határozottan fog reagálni" - húzta alá az iráni elnök, hozzátéve: "ha bárki elárulja az egyezséget, annak súlyos következményekkel kell szembenéznie". 
    
Az atomsorompó-egyezmény 1970-ben lépett életbe, és célja a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása. A megállapodásnak mára a világ szinte minden országa részese. Nem csatlakozott az egyezményhez India, Pakisztán, Dél-Szudán és Izrael, Észak-Korea pedig kilépett a megállapodásból. Ezek közül három országról egészen biztosan lehet tudni, hogy rendelkeznek atomfegyverrel, Izrael pedig hivatalosan sosem ismerte el, hogy van atombombája. 
    
Donald Trump amerikai elnök szerint az atomalku hemzseg a hibáktól, és ha ezeket május 12-ig nem javítják ki, akkor Washington visszaállítja az Irán elleni szankciókat. 
   
Irán vitatott atomprogramjáról tízévnyi tárgyalások után 2015-ben állapodott meg Teherán az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal. Az egyezség értelmében az iszlám köztársaság jelentősen korlátozta atomprogramját, a nyugati országok pedig feloldották az Irán ellen korábban bevezetett szankciók nagy részét. 
    
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értékelése szerint egyébként Irán betartja a megállapodásban foglaltakat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ