Cropped landscape
Külföld
Szándékosan hajtott a járókelők közé a torontói gázoló + VIDEÓ
2018-04-2409:08
Szándékosnak tűnik annak a sofőrnek a tette, aki bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban, és elgázolt 25 embert, akik közül tíz meghalt - mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke. 
Úgy fogalmazott, hogy "az incidens határozottan szándékosnak tűnik", de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. 
    
Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát. Arra utalt, hogy elszigetelt esetről van szó. 
    
Korábbi közlések kilenc halottról és tizenhat sérültről szóltak. 
    
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "tragikus és értelmetlen támadásnak" nevezte közleményében a torontói Yonge utcában történteket. "Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva" - fűzte hozzá. 
     
Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított többször előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amellyel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott és azt kiáltotta, hogy "Öljetek meg!". Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele. 
  
Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. 
    
A miniszter szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához. Chrytia Freeland kanadai külügyminiszter bejelentette, hogy a tanácskozás kedden a menetrend szerint folytatódik. 
    
John Tory, Torontó polgármestere részvétét fejezte ki az érintetteknek. 
    
A Fehér Ház szintén részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak és közölte, imádkozik értük, valamint minden "szükséges segítséget" felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök "mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel". 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ