Cropped landscape
Külföld
Brit médiaértesülés szerint júliusban Londonba látogat Donald Trump
2018-04-2517:34
Donal Trump, Theresa May, találkozó, london
Szerdai brit médiaértesülés szerint július közepén Nagy-Britanniába látogat Donald Trump amerikai elnök. 
A Sky News brit hírtelevízió úgy tudja, hogy Trump a nyári londoni látogatásról a januári davosi világgazdasági fórumon állapodott meg Theresa May brit miniszterelnökkel. 
    
Korábbi értesülések szerint Trump már februárban Londonba látogatott volna az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének avatóünnepségére, ám az amerikai elnök nem sokkal korábban, Twitter-üzenetben közölte, hogy nem vesz részt az eseményen. Trump azzal indokolta - hivatalosan egyébként soha be sem jelentett - februári londoni látogatásának lemondását, hogy a Barack Obama vezette előző amerikai kormányzat "bagóért" adta el a belvárosi Grosvenor Square-en lévő régi nagykövetségi épületet, és most neki kellett volna felavatnia az 1,2 milliárd dollárért felépített új diplomáciai képviseletet. Az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének felépítéséről valójában még Obama elődje, George W. Bush elnöki időszakában döntöttek. 
   
Trump februári londoni utazása nem az az állami látogatás lett volna, amelyre Theresa May tavaly januárban hívta meg II. Erzsébet királynő nevében az amerikai elnököt, és valószínűleg a nyárra tervezett látogatás sem az lesz, mivel londoni értesülések szerint ez a ceremoniális program - nem utolsósorban a heves brit tiltakozások miatt - egyelőre lekerült a napirendről. 
    
A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a királynő vendégei, a brit királyi protokoll teljes pompájával fogadják és az uralkodó valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Az amerikai elnök nagy-britanniai állami látogatása ellen indított petíciót csaknem 1,9 millióan írták alá. 

Az egymással hagyományosan rendkívül szoros kapcsolatokat ápoló két ország viszonya az elmúlt hónapok szinte példátlan, nyilvános diplomáciai csörtéi után meglehetősen hűvössé váltak. A legnagyobb diplomáciai vihart az kavarta, hogy Trump nemrég a Twitteren újraközölte a Britain First nevű radikálisan muszlimellenes brit csoport három - valóságtartalmában nem megerősített - videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról. Az ügyben Theresa May személyesen is rosszallásának adott hangot, "helytelennek" nevezve, hogy Trump "egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő" csoport videóit népszerűsíti. Az amerikai elnök azonban May megrovó nyilatkozatára is indulatos Twitter-üzenetben válaszolt, felszólítva a brit kormányfőt, hogy "ne rám összpontosítsa figyelmét", hanem "az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra". A Britain First egyik vezetőjét, Jayda Fransent, akinek Twitter-oldaláról Trump átvette a videókat, márciusban egy brit bíróság 36 heti szabadságvesztésre ítélte  vallási közösség ellen irányuló zaklatás és gyűlöletkeltő magatartás vádjával. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ