Cropped landscape
Külföld
Folytatni kell az EU kohéziós politikáját a szlovák és a lengyel kormányfő szerint
2018-04-2518:17
Érthető, hogy a Brexit után korlátozott lesz az uniós költségvetés, de az új keretek között is folytatni kell az EU kohéziós politikáját - hangsúlyozta közös varsói sajtóértekezletén Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. 
Az egy hónapja a szlovák kormányfői tisztségbe beiktatott Pellegrini a lengyel kormányfővel folytatott tárgyalások után hangsúlyozta: a két ország érti a Brexit után várható új költségvetési kihívásokat, a 2020-2026-os uniós költségvetésbe készek többek befizetni. Egyúttal hangsúlyozta: a regionális különbségek kiegyenlítését célzó uniós politika továbbá is fontos, mert az Európai Unió (EU) "régi" és "új" államai között továbbra is fennállnak életszínvonalbeli különbségek. Elmondta továbbá: tudatában van annak, hogy az EU többek között a migráció problémájával küzd.

Ezért szerinte az uniós költségvetést „megfontoltan kell összeállítani, és nem szabad kiválasztani egyetlen áldozatot, adott esetben a kohéziós politikát, amelynek eszközeit máshová csoportosítanák át”. A szlovák kormányfő ezzel azon sajtóértesülésre reagált, miszerint az EU a következő költségvetési időszakban több tízmilliárd eurót csoportosítana át a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által sújtott déli tagállamokba. Megjegyezte: Szófiában a májusi EU-csúcson megkérdezi, "mennyire igazak a sajtóértesülések". Morawiecki aláhúzta: az új költségvetési keretben meg kell őrizni az uniós alapok "minél igazságosabb és minél szolidárisabb" elosztását. Rámutatott: a közép-európai országok a 14 éves uniós tagság után az életszínvonal, illetve az infrastruktúra tekintetében még nem érték utol azokat a nyugat-európai országokat, amelyek a második világháború után szabadon fejlődhettek.

Beszámolt továbbá: a szlovák kollégájával az uniós fórumon az adóparadicsomok elleni harc keretében szorgalmazni akarják, hogy a cégek abban az országban fizessenek be adót, ahol a nyereségük keletkezett. Kétoldalú információcsere révén megelőznék az áfa-csalásokat is. Arra vonatkozóan, hogy Szlovákia júliustól átveszi Magyarországtól a visegrádi csoport (V4) soros elnökségét, Pellegrini hangsúlyozta: a V4 az EU szerves része. Morawiecki elmondta: a V4 célja a közép-európai érdekek védelme és az egész EU helyzetének stabilizálása. Ebben az összefüggésben említette „a menekültek iránti ésszerű, a tagállamok szuverenitását megőrző politika” szorgalmazását, ami szerinte megakadályozná, hogy Európában növekedjen a szélsőséges tömörülések népszerűsége. Morawieckit és Pellegrinit újságírók az uniós menedékjogi rendszer tervezett megreformálásáról kérdezték. Válaszában mindkét kormányfő szerint a migráció kezelését illetően a V4 országai megőrzik eddigi közös álláspontjukat. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ