Cover
Külföld
Kötelezővé teszik a kereszt kifüggesztését a bajor állami hivatalokban
2018-04-2506:17
münchen, németország, kereszt
Keddi ülésén úgy határozott a német tartomány kormánya, hogy június elsejétől az összes bajor állami hivatalban ki kell függeszteni a keresztet - írja a 888.hu.
Az állami hivatalok működéséről szóló szabályzat módosításával bevezetik, hogy Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként keresztet kell elhelyezni a hivatali épületek bejáratánál, jól látható helyen"
- áll a kormány közleményében, mely hozzáteszi, hogy a kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe.

Markus Söder miniszterelnök az ülés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a kereszt kifüggesztése nem ellentétes az állam vallási semlegességének elvével, mert a kereszt nem egyszerűen egy vallás, hanem a bajor kulturális identitás jelképe.

A keresztet azért kell a hivatalok előterében, és nem a termekben kifüggeszteni, hogy ne forduljon bírósághoz, akit zavar a jelkép"
– fogalmazott a CSU-s Söder.

Bajorországot jelenleg egyedül kormányozza a Keresztényszociális Unió, akkora támogatottsága van. Joachim Herrmann belügyminiszter szerint ezzel megelőzhetőek az iskolai osztálytermekkel kapcsolatos vitákhoz hasonló ügyek, mert az előtérben elhelyezett keresztek miatt senkinek sem kell az egész napot egy kereszt alatt töltenie.

A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a kormány az új szabállyal egyértelműen jelzi a keresztény hagyomány iránti elkötelezettségét. Az önkormányzatokra nem vonatkozik a rendelet, de a kormány javasolja, hogy vegyék át az állami hivatalok gyakorlatát.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ