Külföld
Többen meghaltak egy nigériai templom elleni támadásban
2018-04-2506:24
Legalább tizenheten életüket vesztették kedden egy nigériai templom elleni támadásban - közölte a délkeleti fekvésű Benue szövetségi állam szóvivője. Terver Akase szerint feltételezhetően a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport tagjai felelősek a keresztény imaház elleni támadásért, amely két katolikus pap életét is követelte.
Mint mondta, a szövetségi állam kormányzója megszakította vakációját, hogy választ adjanak a fegyveres pásztorok jelentette biztonsági fenyegetésre. Szemtanúk szerint kedden reggel fegyveres pásztorok rohanták meg az imaházat egy gyászmise alatt, s többeket agyonlőttek vagy megsebesítettek. Muhammadu Buhari nigériai elnök aljas, ördögi cselekedetnek minősítette a hívek és papok legyilkolását. Az ország északi részét sújtó aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria déli térségeibe vándorolt. 

Ez viszont gyakran összecsapásokhoz vezetett a helyi keresztény földművesekkel. Az év eleje óta több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak. Egy új törvény tiltja a pásztoroknak, hogy továbbra is nomádként vándoroljanak Benue állam területén. A szabályozás a legelő és a művelés alá vont földek birtoklása miatt folytatott véres konfliktusoknak kívánta elejét venni, de a muszlim pásztorok képviselői elutasították a tilalmat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ