Cover
Külföld
Torontói gázolás: nincs terrorizmusra utaló jel
2018-04-2507:23
Többrendbeli gyilkossággal és emberölési kísérlettel vádolták meg tegnap azt a férfit, aki hétfőn gázolásos támadást követett el Torontóban. A hatóságok szerint a 25 éves Alek Minassian szándékosan hajtotta végre tettét, ám terrorizmusra utaló jelek egyelőre nincsenek. Kanadai sajtóértesülések szerint a vádlott mentális zavarokkal küzd, autista lehet.
Tízrendbeli gyilkosság és tizenhárom rendbeli emberölési kísérlet miatt vádat emelt tegnap egy bíró az ellen az Alek Minassian ellen, aki helyi idő szerint hétfőn kora délután járókelők közé hajtott furgonjával Torontóban. A 25 éves fiatalember fehér rabruhában, bilincsbe vert kézzel hallgatta végig a vádakat rövid meghallgatásán. A beszámolók szerint nem sok érzelmet mutatott.

Alek Minassian hétfőn ebédidőben a járdára hajtott a kelet-kanadai nagyváros egyik zsúfolt utcáján, ahol egy kilométeren keresztül, óránként 70 kilométeres sebességet megtéve gázolt át több tucat emberen. Egy szemtanú a CNN hírtelevíziónak elmondta: úgy látszott, hogy a sofőr kifejezetten célba vette a gyalogosokat, és szándékosan gázolta el őket. „Csak ment tovább, ment tovább, és elütötte az embereket, egyiket a másik után” – mesélte.

A járművet végül a rendőrség állította meg. A furgonból kiszálló Minassian egy fegyvernek látszó tárggyal hadonászva arra biztatta a rendőröket, hogy lőjék le, ám azok – önmérsékletet tanúsítva – meggyőzték őt, hogy adja fel magát. A támadásban tízen vesztették életüket. – Magyarország szolidaritásáról és együttérzéséről biztosítja Kanadát – közölte tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amely úgy tudja, hogy a tragédiának nincs magyar érintettje.
A gázolás sokk-ként érte Kanadát, hiszen hasonló eseményre korábban nem került sor az országban. Justin Trudeau miniszterelnök tragikus és értelmetlen támadásnak nevezte a torontói Yonge utcában történteket.
„Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá. Az Európában elkövetett hasonló gázolásos támadások dacára a mostani eset az eddigi ismeretek alapján nem tűnik terrorcselekménynek.

Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke közölte, az incidens határozottan szándékosnak tűnik, de egyelőre nem ismert a sofőr indítéka. Ralph Goodale közbiztonsági miniszter pedig azt mondta, a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát, elszigetelt esetről van szó, a kanadai kormány ezért nem emelte meg a terrorkészültséget. Minassian nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában sem.

Ismerősei szerint Alek Minassian mentális zavarokkal küzd. „Nem volt társasági ember, de úgy emlékszem, teljesen ártalmatlan volt” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egykori középiskolai osztálytársa, aki szerint Minassian gyakran járkált lehajtott fejjel, összekulcsolt kezekkel. Egykori főiskolai hallgatótársai különleges képességű programozóként írták le, aki nagyon jól ért a számítógépekhez, az emberekkel azonban nehezen kommunikált.

Mivel politikai és vallási kérdésekben sosem nyilvánította ki véleményét, senki sem gondolja, hogy a tettét szélsőséges ideológia motiválta. Mások azt mondták, azt sem nézték ki volna belőle, hogy tud autót vezetni. A The Globe and Mail című kanadai napilap szerint a tettes Asperger-szindrómás, ami az autizmus egyik enyhe formája. Az újság erre egy 2009-ben megjelent újságcikkből következtet, amelyben egy Sona Minassian nevű nő autista fia társadalmi beilleszkedési nehézségeiről beszél.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ