Cropped landscape
Külföld
Bűnözési hullám söpör végig a brit nagyvárosokon
2018-04-2616:35
Történelmi csúcson a késes támadások száma Nagy-Britanniában. A brit belügyminisztérium adatai szerint erősödő bűnözési hullám söpör végig a szigetországon.
Dühös emberek erőszakot elutasító transzparensekkel a kezükben gyülekeztek április 6-án a London keleti részén található Hackney Central állomás közelében. A tüntetés békésen zajlott, a demonstrálók az erőszakhullám ellen tiltakoztak. A helyszín kiválasztása nem volt véletlen: előző este itt késeltek meg egy 18 éves fiatalt, aki még aznap belehalt a sérüléseibe. A tüntetés nagyjából másfél órán keresztül tartott és a felszólalók elkeseredésüknek adtak hangot a Nagy-Britannián végigsöprő erőszakhullám miatt. Másnap kiderült, hogy épp a békés demonstráció másfél órája alatt hat fiatalt szállítottak kórházba késelésből származó súlyos sebesülések miatt.

Ilyen és ehhez hasonló hírek fordulnak elő nap mint nap a brit sajtóban. Az erőszakhullám létezését egy csütörtökön kiadott belügyminisztériumi statisztika is alátámasztja. Anglia és Wales területén 22 százalékkal nőtt a késes támadások száma az előző évhez képest – derült ki a brit Országos Statisztikai Hivatal adataiból, amelyről az Independent számolt be.

2017-ben kis híján 40 000 olyan bűncselekmény történt, amelyben a sértettet késsel vagy más éles tárggyal sebesítették meg. A lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma 11 százalékkal nőtt, összesen 6600 ilyen esetet regisztráltak.

Alexa Bradley, a statisztikai hivatal elemzője a brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a legtöbb bűncselekménytípus esetében a számok csökkenést mutatnak.
Azonban növekedést látunk az olyan viszonylag ritka, ám súlyos sérüléssel járó, erőszakos bűncselekmények esetében, mint a gyilkosságok, a késes támadások és a lőfegyverrel való visszaélések
- mondta az elemző, aki szerint ezen bűnelkövetési formák gyakoriságának növekedése immár kétéves trend. Hozzátette, hogy a gépjárműlopások és a betörések száma is emelkedőben van.

Leggyakrabban a nagyvárosokban és Londonban fordulnak elő erőszakos bűncselekmények. Ezt igazolja, hogy a kórházak mind nagyobb számban jelentenek be olyan eseteket, amikor késelésből vagy lőfegyvertől származó sérülésékkel érkeznek hozzájuk betegek.

Londonban különösen durva a helyzet. Az év kezdete óta 50 gyilkosság történt, miközben gyakoriak lettek a lövöldözések és a késelések. Az idei statisztikák szerint a gyilkosságok száma 44 százalékkal, a késes támadások száma pedig 21 százalékkal emelkedett.

A szexuális bűncselekmények száma 11, a nemi erőszakok száma 18, a betöréses rablások száma 12 százalékkal nőtt.

Az okok igen összetettek, de a bűnözés növekedéséhez hozzájárul a tömeges bevándorlás, valamint az, hogy a rendőrség költségvetését csökkentették, így kevesebb rendőr van jelen az utcákon.

A fiatalokat segítő szervezetek is komoly forráshiánnyal küzdenek, márpedig az áldozatok és az elkövetők nagy része is a 20 év alatti korosztályból kerül ki. Az incidensek jelentős hányada pedig utcai bandák vagy bandatagok összecsapása miatt történik.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ