Cropped landscape
Külföld
Meghirdették tavaszi hadjáratukat a tálibok Afganisztánban
2018-04-2606:59
A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok meghirdették szerdán tavaszi hadjáratukat, amelyet - elmondásuk szerint - elsősorban a kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen fognak folytatni. 
Az interneten kiadott közlemény szerint az al-Kandak "fedőnevű" offenzíva "főként az amerikai megszállók megtörésére, megölésére és elfogására fog összpontosítani, míg belső támogatóik - az afgán kormány és erői - másodlagosak". 
    
A hadjáratot az úgynevezett Árok csatája (kandak = árok) után nevezték el, amely során Mohamed próféta vezetésével háromezer muszlim férfi ásott árkot a Szaúd-Arábiában található Medina köré, és hiúsította meg így a nem muszlim arab és zsidó törzsek ostromát. 
    
A tálibok azzal vádolták az Egyesült Államokat és az afgán kormányt, hogy szabotálják a békefolyamatot a háború elnyújtásával. A radikális iszlamisták mindezt az amerikai katonai bázisok afganisztáni jelenlétére hivatkozva állították. 
    
Asraf Gáni afgán elnök februárban béketárgyalásokat ajánlott a táliboknak, akik azonban elutasították azt. 
    
A kabuli kormány szerdán "propagandának" minősítette a tálibok tavaszi hadjáratának bejelentését. 
    
A tálib lázadók csaknem két évtizede folytatnak harcot a központi kormány ellen, amely az ország területének csupán 40 százalékát uralja, 60 százalékon a tálib felkelők vagy különféle hadurak és fegyveres csoportok, köztük az Iszlám Állam szélsőségesei vetették meg lábukat. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ