Cropped landscape
Külföld
Szánthó Miklós: Nem jogállamiság-vita van Magyarországgal kapcsolatban
2018-04-2621:19
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint nem jogállamiság-vita van Magyarországgal kapcsolatban európai uniós intézmények és Magyarország között, hanem arról vitáznak, hogy beleszólhat-e az unió olyan területek nemzetállami szabályozásába, amelyek nem tartoznak a hatáskörébe.
Szánthó Miklós az M1-en arról beszélt, hogy az egész eljárás arról tanúskodik, hogy "a gombhoz varrják a kabátot". Azt mondta: megvan a cél, amelyet el akarnak érni, a hetes cikkely szerinti eljárás megindítása, ehhez hoznak különböző "bizonyítéknak nevezett jogi félreértéseket, publicisztikai fordulatokat, téves állításokat", és ezeket gyűjtik össze egy dokumentummá.

Szerinte párhuzamos monológok mennek egymás mellett a magyar jogállamiság témájában, mert valójában nem jogi kérdésekről van szó. Hozzátette: a LIBE-jelentéstervezetben megfogalmazott állítások politikaiak, ezért a tervezet is - bármennyire igyekeznek szakmainak, objektívnak beállítani - politikai célokat szolgál. Úgy folytatta: azért van szükség erre az "álcázásra", mert "világnézetek harcáról", szuverenitás-kérdésről van szó.

Nem jogállamiság-vita van Magyarországgal kapcsolatban, hanem arról vitáznak, hogy beleszólhat-e az unió, az EP olyan területek nemzetállami szabályozásába, amelyek nem az unió hatáskörébe tartoznak - fogalmazott Szánthó Miklós. Példaként azt említette: nem tudja, hogy kerül a CEU ügye az EU asztalára, mert a felsőoktatási törvény módosítása harmadik országbeli, unión kívüli felsőoktatási intézményekre vonatkozik. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ