Cropped landscape
Külföld
Szijjártó Péter: A magyar emberek hozhatnak döntést Magyarország sorsáról, maguk pedig nem + VIDEÓ
2018-04-2612:37
Visszautasította és minősített hazugsággyűjteménynek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az úgynevezett Sargentini-jelentést Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi-, állampolgári jogi-, és igazságügyi bizottságának a magyarországi jogállamisággal foglalkozó ülésén. A magyar külügyi tárca vezetője leszögezte, Magyarország nem lesz bevándorló ország, s arra lehet készülni, hogy az a kíméletlen vita, ami a migrációról zajlik fenn fog maradni a magyar emberek és Brüsszel között.
Szijjártó Péter felszólalása (Az MTVA engedélyével)
A bemutatott dokumentum szerint Magyarországon súlyosan sérülnek az Európai Unió alapértékei. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a jelentés koncepciós eljárásnak is beillene. A tárcavezető a vádakra reagálva kiemelte, Magyarországon a média sokszínűbb, mint sok más országban, a civil szervezetek közül csak azok panaszkodnak, akik külföldről kapnak támogatást, és hazánk tett a legtöbbet az antiszemitizmus ellen. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Az Európai Parlament azért támadja Magyaroszágot, mert a bevándorlók betelepítésének útjában áll.
„Ha valaki visszaszól, az nincs rendben” 

Várhatóan a jövőben is fenn fog maradni a vita a magyar kormány és a LIBE között

Őszinte, világos és egyenes beszédre került sor, de voltak, akiket a vita ténye kicsit megzavart. Úgy tűnik, hogy ebben a házban szabad gyalázni egy tagállamot, annak demokratikusan megválasztott kormányát és az egyértelműen megnyilvánuló népakaratot, de ha minderre valaki válaszol, akkor megsértődnek
- mondta a tárcavezető a készülő magyar különjelentés tervezetéről szóló vitát követő nemzetközi sajtóértekezletén. 

Hangsúlyozta a LIBE "hosszú ideje koncepciós eljárást folytat Magyarországgal szemben", a bemutatott dokumentum pedig "minősített hazugságokat és aljas vádakat" tartalmaz, ráadásul jelentős részben lezárt ügyekről szól, ezért összeállították annak tételes cáfolatát, és eljuttatták minden képviselőnek. Hozzátette, a kormány nem fogja hagyni a Soros-terv végrehajtását, és ez nyilván kényelmetlen a szakbizottságban ülő képviselők "szélsőségesen bevándorláspárti" részének. 

Szijjártó ennek kapcsán arról beszélt, hogy a LIBE időbeli és létszámbeli korlátok nélküli, kötelező jellegű kvótamechanizmus létrehozását akarja elérni, illetve az elmúlt napokban olyan javaslatokat fogadott el, amelyek veszélybe sodornák a szigorú magyar határőrizeti intézkedéseket. Erről azonban a magyar emberek világos véleményt mondtak, és nem engedjük, hogy bárki is megkérdőjelezze a népakaratot. "Nem fogjuk eltűrni, hogy itt Brüsszelben vagy akárhol máshol a világban sértegessék a magyar embereket azért, mert a saját biztonságukat tartják a legfontosabb szempontnak" - fogalmazott.

"A magyar emberek döntése világos feladatokat szab és komoly felelősséget jelent a jelenlegi kormány számára, de az egyértelmű népakarat megkettőzi az erőnket" - közölte. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő végtelenül szomorúnak nevezte, hogy "Magyarország képviseletében a Fidesz-kormánynak folyamatosan magyarázkodnia kell a demokratikus jogállamiságot lebontó és az európai közös vállalásokkal szembemenő politikája miatt, ezzel pedig ismételten lejáratják hazánkat". "Az pedig végtelenül szánalmas, hogy a bűnös magyar kormánytól és EP-képviselőitől érvelés helyett megint csak üres propaganda-blablára futotta, miközben gyáva módon a teljes magyar nemzetet pajzsként tartották maguk előtt" - közölte Ujhelyi, hozzátéve, hogy "Magyarország nem lehet Európa ellenzékében, a magyar érdekek sikeres képviseletéhez pedig illiberális kekeckedők helyett európai hazafiakra van szükség". 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ