Cover
Külföld
Szijjártó Péter: A NATO fokozni fogja szerepvállalását az Iszlám Állam elleni küzdelemben
2018-04-2619:42
A NATO fokozni fogja szerepvállalását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben, elsősorban a kiképzés terén - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Jens Stoltenberggel, az észak-atlanti szövetség főtitkárával tárgyalt csütörtökön Brüsszelben.
A tárcavezető arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Stoltenberg "kifejezetten a megbecsüléséről biztosította Magyarországot", amely már jelenleg is kétszáz katonával részt vesz az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció tevékenységben, akiknek egy része kiképzési feladatokat lát el. "Arról biztosítottam a főtitkárt, hogy Magyarország nem csak szavakban, hanem tettekben is hozzá fog járulni a NATO terrorellenes küzdelméhez, és ahogy eddig is, ezután is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy hazánk, illetve az európai polgárok biztonságát megvédjük" - mondta. 

A miniszter hozzátette, a magyar kormánynak világos terve van arra, hogy a korábbi kötelezettségeinek megfelelően a vállalt időpontra a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára emelje az ország katonai kiadásait. Mint mondta, ebben nagy szerepet fog játszani a hadsereg közelmúltban megkezdett modernizációs programja. Szijjártó végezetül elmondta, a katonai szervezet pénteki külügyminiszteri találkozóján Magyarország vétója miatt ezúttal sem kerül sor a NATO-Ukrajna miniszteri bizottság ülésére. Ennek kapcsán kiemelte: Ukrajna az országban élő magyar és más kisebbségek jogainak "brutális" megsértésével nemcsak kétoldalú, hanem nemzetközi kötelezettségeit is megsérti. 

"Amíg ezt a helyzetet Ukrajna nem számolja fel, addig Magyarország nem tudja támogatni az ukránok további euroatlanti integrációs törekvéseit" - közölte. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a helyzet meg fog változni, de - mint aláhúzta - ehhez vissza kell vonni a magyar kisebbség már megszerzett jogait sértő törvényeket.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ