Cropped landscape
Külföld
A V4-ek után most már a déli államok ellenállásával is számolnia kell Brüsszelnek
2018-04-2710:01
Európai Unió, migráció, kötelező betelepítési kvóta, Olaszország, spanyolország, Görögország, Ciprus, Málta
Az Európai Unió úgy tűnik, végzetes hibát követett el a bevándorlás pártolásával. Most újabb öt állam tiltakozik Brüsszel migránspaktumával szemben - írja a 888.hu a brüsszeli Politico alapján. 
Az Európai Unió dublini egyezménnyel való trükközése finoman szólva sem aratott osztatlan sikert a tagállamok között. A soros elnökséget jelenleg betöltő Bulgária állt elő azzal a kezdeményezéssel, amely mögé besorakozott Németország és Svédország is, és amely így hangzik: 
 
Kötelező betelepítési kvótát ír elő az összes tagállam számára, hogy ezzel enyhítsék a nyomást a bevándorlás által leginkább sújtott országokon. Külön szépsége a dolognak, hogy a pénzügyi juttatásokat is a kvóta betöltéséhez kötnék. 


Ez ellen emelt most szót öt ország: Olaszország, Spanyolország, Görögország, Ciprus és Málta.
Rájuk nézve a bolgár uniós tervezet a következő okokból jelent fenyegetést. A jelenlegi megállapodás alapján hat hónapig csak abban az uniós tagállamban kérvényezhet menekültstátuszt a migráns, ahová legelőször érkezik. 
 
Az új tervezet azonban ezt a hat hónapos időszakot tíz évre bővítené, ez pedig effektív azt jelentené, hogy a migráció súlya szinte száz százalékban a fentebb említett országokra helyeződne. 
 
Ezek alapján nagyon valószínűtlen, hogy júniusban megállapodás születik a bolgár tervezetről. Brüsszelt ráadásul az idő is szorongatja, a következő elnökséget ugyanis Ausztria fogja betölteni, és ők sokkal konzervatívabb álláspontot képviselnek a bevándorlással és a határvédelemmel kapcsolatban – összegzi a Politico című brüsszeli hírlap.

888.hu/Politico 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ