Külföld
Elfogták az Iszlám Állam négy magas rangú parancsnokát Törökországban
2018-04-2713:07
iszlám állam, Törökország, Deir-ez-Zór, terrorizmus, migráció
 A török hatóságok pénteken elfogták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet négy magas rangú parancsnokát a nyugat-törökországi Izmirben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. 
A szélsőségesek a kelet-szíriai Deir-ez-Zór város és környékének irányításáért voltak felelősek, egyikük az Iszlám Állam ottani főparancsnoka volt. 
    
A legmagasabb rangú dzsihadista - aki az egyik legközelebbi bizalmasa volt az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak - Görögországba tartó menekültek közé vegyülve megpróbálta elhagyni Törökországot, de a rendőrség elfogta - írta az Anadolu. A férfi a jelentés szerint 2017. december 14-én egy szíriai településen mintegy 700 civilt gyilkoltatott le. A másik három vezető a török haderő szíriai offenzívái elől szökött át Törökországba - közölte a hírügynökség, de nem részletezte a kilétüket. 
    
2015-ben és 2016-ban az Iszlám Állam dzsihadistái számos, sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban. A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik milicistájuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon. A feltételezett IÁ-tagok utáni nyomozás Törökországban azóta is szakadatlan. 
    
Bekir Bozdag török kormányszóvivő a közelmúltban arról számolt be, hogy a török hatóságok 2011 és 2018 között 4043 dzsihadistát tartóztattak le, akik közül 1858-an nem török állampolgárok voltak. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ