Cropped landscape
Külföld
Pénzügyi zsarolással próbálkozik Brüsszel
2018-04-2709:39
Európai Bizottság, költségvetés, európai tanács, Egyesült Királyság, brexit
Az Európai Bizottság módosítaná azokat a feltételeket, amelyek alapján szétosztják a tagállamok között a brüsszeli támogatásokat. Szakértők  szubjektív, politikai feltételeket sejtenek a háttérben.
Dr. Polyánszky T. Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletág-igazgatója az M1-en elmondta: nem számít arra, hogy eget rengető változások következnek be a következő uniós költségvetési ciklusban. Az Európai Bizottság a tárgyalássorozatok elején előáll különböző ötletekkel, amelyek rendszeresen szigorúbb feltételekről beszélnek, de az egyeztetési folyamat végére felpuhulnak. Úgy kell tehát elképzelni, hogy a bizottság erősen indít, aztán a tagállamok elmondják az igényeiket, a végén pedig létrejön a jó kompromisszum – mutatott rá.
 
Hozzátette, valóban pedzegeti az EB, hogy ne csak makrogazdasági, hanem politikai feltételei is legyenek az uniós pénzek folyósításának. Ilyenek például a jogállamisággal kapcsolatos vélemények és a migrációs politikában való együttműködés. Véleménye szerint a törekvés nem fog keresztülmenni, mert azt a többéves pénzügyi keretet és feltételrendszert, amely utána hét éven keresztül biztosítja az uniós forrásokat, egyhangúlag kell megszavaznia az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak.
 
Feltehetően a teljes elosztható összeg is csökkenni fog az Egyesült Királyság kilépésével. A szakértő szerint a forrásokat ezután is a tagállamok, régiók bruttó hazai terméke, foglalkoztatáspolitikai mutatói alapján osztják majd el. Ugyanakkor lehetséges egy kis finomhangolás, felállíthatnak pénzalapokat, amelyek specifikus témákra fókuszálnak. Amit lehet tudni, hogy olyan átfogó stratégia, mint a Lisszaboni Stratégia, vagy az Európa 2020 volt, nem jött létre. Inkább országspecifikus ajánlások mentén fogják a források elosztását a tagállamok felé vezérelni – tette hozzá Dr. Polyánszky T. Zoltán.

Figyelő/Hirado.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ