Cropped landscape
Külföld
Ismét emberéleteket követeltek a Gázai övezet határánál tartott tüntetések
2018-04-2806:20
Újabb halálos áldozatot követeltek a pénteki tüntetések a Gázai övezet határán, a 15 éves Azzam Ovejda szombaton belehalt lőtt fejsebébe - közölte a gázai egészségügyi minisztérium. 
Vele négyre emelkedett az előző napi tüntetések palesztin halálos áldozatainak száma. Gázai egészségügyi források szerint hatszázan sebesültek meg a zavargásokban, közülük kétszáz embert éles lövedékkel lőttek meg az izraeli biztonsági erők. 
    
Március vége óta minden pénteken palesztinok ezrei vonulnak a gázai határhoz, hogy az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen tiltakozzanak. Azt akarják elérni, hogy hazatérhessenek azoknak a palesztinoknak a leszármazottai, akiknek el kellett menekülniük otthonukból Izrael létrejötte, 1948 után. 
    
Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken közölte: Izrael aránytalanul nagy katonai erőt alkalmaz a tiltakozó palesztinok ellen, akik a tüntetéshez való jogukat gyakorolják. 
    
Az elmúlt hetekben a gázai határkerítésnél lezajlott erőszakos tüntetésekben 46 palesztin vesztette életét, és legalább hatezren megsebesültek, miközben izraeli részről nem érkezett hír áldozatokról.
    
Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsán felszólalva csütörtökön azt mondta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin szervezetet terheli a felelősség az áldozatokért, mert nőket és gyerekeket használ élő pajzsnak, miközben a szervezet tagjai elrejtőznek. A Hamász szerint Danon kijelentése kísérlet arra, hogy a zsidó állam kibújjon a fegyvertelen nők és gyerekek megölésének felelőssége alól.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ