Cover
Külföld
Csak a balliberális hír érdekli az EU-t
2018-04-3008:32
Zömmel balliberális portálok és a Soros-hálózat által támogatott vagy azokkal egy platformon álló szervezetektől szerzi információit hazánkról az EU alapjogi ügynöksége, melynek feladata egyebek között a „tényeken alapuló tanácsadás” lenne. Ezek után aligha véletlen, hogy az uniós testület hírleveleiben rendszeresen elítéli a magyar kormány politikáját.
Szinte kizárólag balliberális forrásokból dolgozik az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA). A szervezet havi jelentéseit ugyanis jobbára csak az ellenzéki sajtó és a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata által támogatott vagy azokkal „elvtársi” viszonyt ápoló egyletek információinak figyelembevételével állítja össze, a kormány közléseit pedig általában ezek fényében, a negatív kritika megerősítésére használja fel, ami különös egy olyan testülettől, amely saját szerepét a következőként határozza meg: „tényeken alapuló tanácsadás az alapvető jogok területén”.

A legutóbbi két FRA-hírlevelet februárban és márciusban adták ki. Adatokat hozzájuk a kormányzat mellett a Migráns Szolidaritás (Migszol) és a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület szolgáltatott – mindkettő kapcsolatba hozható a nemzetközi tőzsdespekulánssal, az utóbbiról pedig az is tudható, hogy 2015-ben és 2016-ban csaknem százezer dollárt kapott az OSF-től.

Érdemes felidézni azt is, hogy a Migszol 2015. január 20-án tüntetést szervezett a kormány bevándorlásellenes retorikája miatt, a megmozduláson Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje és társelnöke is részt vett. Ez nem meglepő, hiszen Szél korábban kivette a részét az OSF hálózatával kapcsolatba hozható Humanista Mozgalom és a fent említett Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkájából. Visszatérve az FRA-hoz, az ügynökség jelentéseiben gyakran idéz a sajtóból, illetve a felsoroltakon túl más bevándorláspárti csoportosulástól is.

Februárban és márciusban legtöbbször az Index, a HVG és az Abcúg hírei alapján ítélték el a kormány – szerintük – idegengyűlöletet gerjesztő és migránsellenes politikáját. A szervezet mindkét hónapban megemlékezett a Stop, Soros! törvénycsomagról, amely úgy jelent meg a hírlevelekben, mint a külföldről támogatott emberijog-védők elleni boszorkányüldözés újabb állomása.

A „tényeken alapuló” tájékoztatást segítette továbbá a berlini Heinrich Böll Alapítvány is – tőlük egy a tranzitzónák és a határvédelem embertelenségéről szóló riportot idézett az FRA. Az alapítvány a német Zöldekhez köthető, a liberális és ökoszociális világképet hirdeti, így azonos platformon helyezkedik el a holland Baloldali Zöldekkel, melynek európai parlamenti képviselője, Judith Sargentini jegyzi a Magyarországot álhírek és a Soros-hálózat közlései alapján elítélő különjelentést. Ezt a múlt héten mutatták be az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén, s azt javasolja, hogy induljon el az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárás hazánk ellen.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ