Cover
Külföld
Elvesztette első cenzúraperét a Facebook
2018-04-3006:46
Precedensértékű pert nyert első fokon B. Gábor a Facebookkal szemben. A berlini tartományi bíróság arra kötelezte a Facebookot, hogy ismét jelenítse meg a felhasználó törölt hozzászólását, és tegye újra elérhetővé a blokkolt fiókját. Az ítélet nem jogerős, de van végre egy kézzelfogható eszköz a cenzúrának áldozatul eső felhasználók kezében.
A Facebook jó szorosra csavarta az utóbbi időben a cenzúrát, a konzervatív tartalmak eltávolítását, valamint felhasználók blokkolását az önkényesen gyűlöletbeszédnek minősített bejegyzések miatt. Számos jobboldali médiumot és véleményformáló személyt érintenek a tiltások, de Lázár János, sőt Orbán Viktor Facebook-oldaláról is távolítottak már el videót. Az indok rendszerint tömör: a felhasználó megsértette a cég közösségi alapelveit. A több mint kétmilliárd Facebook-felhasználó hozzászólásait első körben mesterségesintelligencia-algoritmusok pásztázzák, amit a Mark Zuckerberg által is elismerten, elsöprő többségben baloldali moderátorok bírálata követ. A cenzúra felerősödésére rásegített a német közösségi média szabályozására született, sokak által bírált törvény, a NetzDG is, amely arra kötelezi az internetes portálokat, hogy a jogsértőnek minősülő hozzászólásokat 24 órán belül töröljék. Azt, hogy mi a jogsértő és mi nem az, maga a portál dönti el.

Ebből lett elege B. Gábornak, akinek a véleményét jogsértőnek ítélte a Facebook, ezért a hozzászólását törölte, illetve 30 napra letiltotta a felhasználói fiókját is. B. Gábor bírósághoz fordult, és első fokon pert nyert az óriáscéggel szemben. Most először fordult elő, hogy egy német bíróság arra kötelezte a Facebookot, hogy egy felhasználó korábban sértőnek minősített, ezért törölt hozzászólását újra jelenítse meg, valamint tegye ismét elérhetővé a felhasználó letiltott profilját. A precedensértékű pert egy hamburgi ügyvédi iroda, a versenyjog terén sztárnak számító Steinhöfel Ügyvédek nyerte meg a Facebookkal szemben a berlini tartományi bíróságon.

Az ügy előzménye, hogy a Basler Zeitung 2018. január 8-án megosztotta egyik cikkét a saját Facebook-oldalán, idézve a magyar miniszterelnököt:

Orbán Viktor csodálkozik azon, hogy egy olyan országban, mint Németország, a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését jó dolognak tartják és ünneplik.
B. Gábor ehhez a cikkhez azt a véleményét fűzte, hogy

a németek egyre ostobábbak. Nem csoda, hisz a balos álhírgyártó média szakképzett munkaerővel, csökkenő munkanélküliséggel és Trumppal tömi tele a fejüket.
Nem sokkal később a Basler Zeitung bejegyzése alatt ez a hozzászólás kapta a legtöbb kedvelést, de a Facebook úgy ítélte meg, hogy a komment jogsértő, ezért jött a már említett törlés, illetve B. Gábor fiókjának felfüggesztése. Az ügyvéd, Joachim Steinhöfel azzal érvelt, hogy akár osztja valaki a hozzászóló álláspontját, akár nem, mindenképp megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága. A berlini tartományi bíróság elsőfokú ítélete szerint a Facebooknak 250 ezer eurós közigazgatási bírság terhe mellett megtiltják, hogy a hozzászólást törölje, illetve B. Gábor felhasználói fiókját zárolja. Az elsőfokú ítéleteket általában nem indokolják meg, ám most a bíróság kimondta, hogy a felhasználóknak nem kell eltűrniük, hogy jogszerű tartalmakat töröljenek a közösségi médiából, a konkrét esetben a törölt tartalom jogszerű és megengedett volt. 

A Facebook az elsőfokú ítéletet követően a felhasználói fiókot újra elérhetővé tette, de a hozzászólást nem. A cég ügyvédei azt közölték, hogy ismételt ellen­őrzés után arra az eredményre jutottak, a közösségi alapelvek alkalmazása korrekt volt, és a tartalom továbbra sem jeleníthető meg. Az ítéletet a Steinhöfel Ügyvédek irodája 2018. április 6-án kapta kézhez, a Facebooknak bírósági végrehajtó kézbesíti. Mivel az ítélet nem jogerős, a cég fellebbezhet. Ez egy iránymutató ítélet, az első ilyen bírósági ítélet Németországban. Végre van valami kézzelfogható a felhasználók kezében egy konszern átláthatatlan üzelmeivel szemben, amely úgy bánik a saját felelősségével, mintha használt kerékpárokkal kereskedne. Ez az eljárás alapvető jogot érint: a Facebook- vagy Twitter-szolgáltatók jogát arra, hogy szerződésszerűen és jogszerűen eljáró felhasználók hozzászólásait törölhesse, vagy ezen az alapon a felhasználói fiókokat zárolja – nyilatkozta a német Presseportalnak Joachim Steinhöfel ügyvéd. Szerinte az ítélet a sajtószabadság fontos szakaszgyőzelme.

Az ügyvéd ezzel megerősítést kapott az előző kormánykoalíció által elfogadott, 2018 januárjától hatályos közösségimédiatörvény (NetzDG) kritikája kapcsán is, amelyet alkotmányellenesnek, működésképtelennek tart, ráadásul – mint mondta – felgyorsítja az önkényes letiltásokat és törléseket. Steinhöfel felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénytervezetben még az szerepelt, hogy senki sem köteles eltűrni, hogy a legitim megnyilvánulásait eltávolítsák a közösségi médiából, csakhogy a törvény előterjesztője, Heiko Maas nem tartotta szükségesnek ezt az alapelvet. A mostani ítélet alapjaiban kérdőjelezte meg az egyre inkább elharapódzó, egyoldalú cenzúrát. A felhasználók bírósághoz is fordulhatnak, ha a bejegyzésük miatt letiltaná őket a Facebook. Érdemes kép­ernyőfotót készíteni, majd elmenteni, hogy a hozzászólás pontos szövege egy esetleges per során dokumentálható legyen.

Demokrata, PestiSrácok
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ