Cropped landscape
Külföld
Mindössze 48,7 százalék ment át a német bevándorlási hivatal nyelvvizsgáján
2018-04-3011:14
Németországban a résztvevők 48,7 százaléka érte el az elvárt szintet tavaly a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal szervezésében tartott nyelvi és integrációs tanfolyamokat záró vizsgán - írták hétfőn német lapok a hivatal kimutatása alapján.
A rendszerint fél évig tartó, 600 tanórás nyelvi és 100 tanórás országismereti kurzusból álló tanfolyamon 2017-ben 399 578 külföldi - többnyire menedékkérő - vett részt első alkalommal. Közülük a nyelvi teszten 289 751-en vettek részt, és 48,7 százalék érte el az elvárt szintet, a nyelvtudás mérésére szolgáló úgynevezett Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B1-es fokozatát, amely elég a boldoguláshoz a mindennapokban. További 40,8 százalék az A2-es szintet érte el, 10,5 százalék pedig az alatt teljesített. 

Az elvárt szint alatti eredmények 50 százalékot meghaladó aránya a BAMF szerint több tényezőnek tulajdonítható. A tanfolyamok résztvevői közül vannak, akik megbetegednek, mások elköltöznek vagy munkát vállalnak. Számít az igazolatlan hiányzás és az is, hogy számos menedékkérő olyan traumákkal küszködik, amelyek akadályozzák a tanulást. 

A befolyásoló tényezők között szerepel a tanulás kultúrájának hiánya is, ez azokra jellemző, akik a hazájukban nem tudtak iskolába járni - áll a lapjelentésekben, amelyek a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi újság beszámolóján alapulnak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ