Cover
Külföld
Letartóztathatják Mark Zuckerberget, ha nem tanúskodik
2018-05-0117:56
mark zuckerbeg, Facebook, letartóztatás, brit parlament
Az Egyesült Államokban már megjelent a kongresszus előtt Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője, azonban a brit parlamentet nagyon kerüli. Ez nem is csoda: onnan tényleg kemény kérdéseket szeretnének feltenni neki, és az ezzel foglalkozó bizottság belengette, hogy ha Zuckerberg nem hajlandó önként tanúskodni, akkor akár le is tartóztathatják, ha belép az országba.
A Cambridge Analytica körül kirobbant botrány ügyében, melynek keretein belül a Facebook több tízmillió felhasználó adatait adta ki egy külső vállalatnak, szeretett volna meghallgatást tartani az Egyesült Királyság parlamentje. Az üggyel foglalkozó bizottság rögtön be is kérte Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgatót, azonban ő nem reagált a megkeresésre, helyette pedig a vállalat elküldte a technológiai igazgató Mike Schroepfert. 

Azt hozzá kell tenni, hogy emellett Zuckerberg az Egyesült Államok kongresszusa előtt tanúskodott, ahol két napon keresztül hosszú órákon át kérdezték a sokszor láthatóan zavart, frusztrált, számos kérdést egyszerűen csak kikerülő cégvezetőt. Mindenesetre az angliai kongresszus neki esett Schroepfernek, azonban a végeredmény szerintük kibrándító lett, elmondásuk szeirnt ugyanis nem kapták meg a választ olyan fontos kérdésekre, amire mindenképp szükség lett volna az ügy folytatása érdekében. A vizsgálatot folytató bizottság elnöke, Damian Collins a következőt nyilatkozta a dologgal kapcsolatban:

Ez különösen annak fényében kiábrándító, hogy Amerikában maga Mark Zuckerberg sem tudott kielégítő válaszokat adni számos kérdésre.

Úgyhogy ezt követően Collins egy közel negyven kérdésből álló levelet küldött a Facebook elnök-vezérigazgatójának, amire legkésőbb május 11-ig választ vár, valamint május 24-re beidézték Zuckerberet a parlament elé meghallgatásra. Ezzel párhuzamosan szintén május végén találkozik majd  Zuckerberg az Európai Parlament képviselőivel, úgyhogy furcsa lenne, ha nem jelenne meg Angliában is.

Ráadásul valószínűleg kénytelen lesz, ugyanis Collins viszonylag egyértelművé tette, hogy ha magától nem hajlandó tanúskodni, akkor tulajdonképpen kényszeríteni fogják, amikor a legközelebbi alkalommal belép az országba - vagyis tulajdonképpen letartóztatják.

Komoly kérdésekre kell választ adni

Zuckerberg pedig valószínűleg nem véletlenül tart az Egyesült Királyság országgyűlésétől, ugyanis a neki megküldött levélben is nagyon komoly kérdéseket kapott az Amerikában neki szegezett, többnyire röhejes marhaságok helyett.

A közel negyven kérdés majdnem mindegyike igen releváns, és érdemes lenne rájuk választ kapni. Ezzel szemben az Egyesült Államok kongresszusától olyan kérdéseket kapott Zuckerberg, amik sokszor arról tanúskodtak, hogy az illető még az internet általános működését sem nagyon ismeri: Orrin Hatch szenátor például nem nagyon értette, hogy miből keres pénzt a Facebook, mikor a szolgáltatását ingyen adja, mire Zuckerberg csak annyit mondott, hogy "Szenátor úr, nálunk hirdetések futnak", majd további kérdésre kifejtette, hogy nem kizárt egy jövőbeli fizetős szolgáltatás bevezetése, minden attól függ, hogy a felhasználók mit szeretnének.
 
Origohttp://www.origo.hu/techbazis/20180501-angliaban-letartoztathatjak-mark-zuckerberget-ha-nem-tanuskodik.html
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ