Cropped landscape
Külföld
A lengyelek is kiakadtak Juncker aljas döntése miatt
2018-05-0221:36
Konrad Szymanski, lengyelország, Európai Bizottság, költségvetés, tervezet
Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán elmondta, hogy az uniós támogatások jogállamisághoz kötése szabálytalan lenne, mert a kifizetésekről politikai megítélés alapján döntenének, és a támogatások politikai nyomásgyakorlás eszközévé válhatnának. 
Az EU-ügyekért felelős lengyel diplomata arra reagált sajtóértekezletén, hogy az Európai Bizottság a 2021-2027-es költségvetési keret új tervezete kapcsán olyan mechanizmust javasolt, mely a jogállamiság követelményeinek betartásához kötné az uniós kifizetéseket.
Az uniós költségvetés kapcsán az uniós biztosok közül senki sem mérlegeli komolyan olyan eszközök bevezetését, amelyek politikai megrendelésre vagy politikai nyomásgyakorlás hatására csorbíthatnák a tagállamok jogait. Nem mellőzhetők a lengyel befizetések az uniós kasszába. Varsó támogatja azokat a törekvéseket, hogy az európai adófizetők minden egyes euróját szabályosan és átlátható módon költsék el
– mondta Konrad Szymanski, majd hozzátette, hogy a lengyel kormány nyugtalanítónak talál bizonyos javaslatokat, amelyek, úgy tűnik, politikai megítélésen alapulnának, ami egyébként eleve ellentmondana a jogállamiságnak.

A külügyminiszter-helyettes úgy véli, a lengyel kormánynak sikerült megakadályoznia a legradikálisabb támogatáscsökkentési javaslatokat, Lengyelország lehet a kohéziós politika legnagyobb haszonélvezője.
A tervezetben teljesültek Lengyelország és Közép-Európa egyes elvárásai, a teljes kompromisszum eléréséig viszont még nagyon hosszú az út
– fogalmazott.
 
Szymanski szerint egyelőre nem kerültek egyensúlyba az Európai Unió régi és új céljai, bár az Európai Bizottság tett bizonyos erre irányuló lépéseket. Aláhúzta: Varsó nem egyezhet bele olyan költségvetésbe, amely nem kiegyensúlyozott módon viszonyulna különböző európai országcsoportok fejlődési érdekeihez. A politikus ezzel arra utalt, hogy a közép-európai államok rendelkezésére álló költségvetési eszközök egy részét a migráció és a munkanélküliség kezelése céljából átcsoportosítanák a dél-európai országok javára.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ