Cropped landscape
Külföld
Brüsszel a kohéziós forrásokhoz nyúl hozzá a migrációs politika miatt
2018-05-0219:53
Az Európai Bizottság gyakorlatias és eredményközpontú, több forrást biztosító, hosszú távú költségvetést javasol a 2021-2027-es időszakra, amelyben a kiadások csökkentésével és új források biztosításával adnak válaszokat az Európai Unió előtt álló kihívásokra. A migráció kezelésére elkülönített forrás miatt kevesebb pénzt jutna felzárkóztatásra és a mezőgazdaságra a következő hét évben. A szerdán bemutatott dokumentumot Regős Gábor közgazdász elemezte az ECHO TV Napi aktuális című műsorában, melyben kiemelte: az az újdonság az új költségvetési ciklusban, hogy Nagy-Britannia kilépésével a kieső forrásokat pótolni kell.
Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatója kiemelte: a magyarok érdeke, hogy az unió pótolja a kieső forrásait, hiszen Magyarország többet kap az uniós költségvetésből, mint amennyit befizet. A kutató kifejtette: a tagállamok eddig, a nemzeti jövedelmük 1 százalékát fizették be az uniónak, melyet most – Hollandia, Dánia és Ausztria tiltakozása ellenére is - 1,1 százalékra terveznek emelni. Magyarország azonban kész többet fizetni az uniónak – tette hozzá Regős Gábor. 

Az, hogy Magyarország mennyit kap vissza az Európai Uniótól nagyban függ attól, hogy az agrártámogatási vagy a kohéziós forrásokat érintő alapok milyen nagyságúak lesznek – jelentette ki Földi-Kovács Andrea. Regős Gábor hozzátette: az már látható, hogy ezeket az alapokat csökkenteni fogják. Azonban azt még nem tudni, hogy az elosztási metódus változni fog-e – tette hozzá. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A Nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ