Cover
Külföld
Németországban iszlám hitoktatásra lenne igény
2018-05-0209:21
A Deutsche Welle által idézett kutatás szerint 800 iskolában mintegy 54 000 diák kap iszlám hitoktatást Németországban, két éve ez a szám még 42 000 volt.
Ez azonban még mindig eltörpül amellett az 580 000 diák mellett, akik érdekeltek lennének az iszlám hitoktatásban. Ezt az adatot ráadásul még 2008-ban publikálta a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF). A 2015-ös migrációs válság óta tehát valószínűleg ennek a félmilliós számnak a többszöröse venne iszlámórákat a német iskolákban. Pontos számok nem ismertek, ám egy becslés szerint 750 000 és 800 000 közé tehető a 6 és 18 év közötti muszlim gyerekek száma a német iskolákban.

A kutatás eredménye természetesen megosztja a német társadalmat. Egy neve elhallgatását kérő német tanár szerint például teljesen elfogadhatatlan az iszlám oktatása, ha egyszer a muszlim tanulók úgyis mecsetbe mennek órák után. Egy muszlim tanár szerint azonban az iszlám oktatást egyenesen német nyelven kellene végezni, hogy így segítsék elő az integrációt.

Németországban a vallásoktatásról a tartományok döntenek. Hamburgban és Brémában például „egységes”, minden vallást felölelő oktatás folyik, a keleti tartományok azonban – Berlin kivételével – nem adnak lehetőséget az iszlám tanulmányozására.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ