Cropped landscape
Külföld
Támadás érte Líbiában a választási bizottság központi irodáit
2018-05-0217:00
Támadás érte szerdán Líbia fővárosában a választási bizottság központi irodáit, legkevesebb 12 ember életét vesztette, heten pedig megsebesültek. 
A támadók között legalább két öngyilkos robbantó is volt. Az épületet felgyújtották - közölte Kaled Omár, a bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy a robbantók - akiket maga is látott - azt kiáltozták, hogy "Allah akbar!" (Allah a legnagyobb). A támadás után pár órával elkövetőként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a terrorszervezet nem szolgált semmilyen bizonyítékkal állítása igazolására. A választási bizottságnak egyelőre annyi a dolga, hogy regisztrálja a szavazni szándékozókat. A közelmúltban egymillió új szavazót vett fel névjegyzékébe. Az ugyanakkor kérdéses, hogy lesz-e választás az észak-afrikai országban.

Az ENSZ reméli, hogy még az idén sikerülhet megtartani, ugyanakkor a világszervezet közvetítésével tavaly szeptemberben kezdett újabb tárgyalási forduló az ország különböző térségeit ellenőrző felek között - az elnök- és parlamenti választások előkészítésére - egyelőre nem hozott eredményt. Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően Líbia káoszba süllyedt, és a fővárost is különböző fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. Tripoli a székhelye a nemzetközileg elismert egységkormánynak, amelynek hatalmát nem ismeri el az ország keleti részét ellenőrző - tobruki - parlament és kabinet. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ