Cropped landscape
Külföld
Belga miniszterelnök: A jogállamiság védelme érdekében új uniós mechanizmust kell bevezetni
2018-05-0318:36
Európai Parlament, belgium, Charles Michel, jogállamiság, brüsszel
Belgium támogatja, hogy jogállamiság védelme érdekében az unió új mechanizmust vezessen be - jelentette ki Charles Michel belga miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) kétnapos plenáris ülésén csütörtökön.
A belga miniszterelnök az Európai jövőjéről folytatott vita során elmondott beszédében kiemelte: a demokrácia és a jogállamiság Európa történelmének meghatározó motívumai, amelyeket meg kell védeni és ki kell teljesíteni. Ezen európai alapértékek megőrzése érdekében rendszeresen vizsgálni kell a tagállamokat, hogy mindegyikük tartja-e magát a közösen elfogadott uniós alapvető szabályokhoz.
    
Az új költségvetés lehetőséget biztosít arra, hogy hosszú távú döntéseket lehessen hozni és elsődleges célkitűzéseket meghatározni, azok betartását pedig szigorúan számon kéni a tagállamokon - húzta alá.
    
Mint mondta, olyan európai kultúrát kell létrehozni, illetve megerősíteni, ami a különböző identitásokat, a sokszínűséget és kultúrákat teljes mértékben tiszteletben tartja. Ezzel kapcsolatban hozzátette, nem áll távol tőle a többsebességes Európa gondolata, amely véleménye szerint nem vezetne Európa felbomlásához. Az eurózóna és a schengeni övezet is megmutatta, hogy működhet különféle csoportosulás Európán belül - közölte. Minden tagország tudja, hogy mik a jogai és a kötelezettségei, ugyanakkor nem lehet ráerőltetni senkire sem azt, hogy túllépje saját elképzeléseit. 
    
Michel a jólét előmozdítását, a biztonság fokozásának szükségességét és az alapvető értékek védelmét hangsúlyozta. Aláhúzta, bizonyos politikai erők kikezdik és megkérdőjelezik az alapvető európai értékeket, ezért kiemelt jelentőségű a demokrácia védelme. Az európai, nemzeti, regionális és helyi demokráciáknak ki kell egészíteniük és meg kell erősíteniük egymást, nem szabad szembeállítani nemzeti törekvéseket a közös Európa célkitűzéseivel. Az uniós intézményekben és a tagállamokban is erősíteni kell a demokrácia fontosságát. Vissza kell találni az európai alapgondolathoz, a gyökerekhez és a konkrét eredményekkel kell meggyőzni az európai polgárokat, hogy az uniós intézmények a biztonság, egyenlőség, jólét, szabadság, demokrácia őrzői.
    
Kijelentette, stabil tagállamokra épülő erős Európára van szükség. A szuverenitás felesleges csatája, a tagállamok szembenállása az Európai Unióval helytelen. Meg kell törni a széthúzás jelenlegi negatív spirálját és megmutatni azt, hogy a tagállami és a közös európai fellépések kiegészíthetik egymást.
    
A belga miniszterelnök kiemelte továbbá, hogy határozott és humánus migrációs politikára, a legális bevándorlást segítő migrációs rendszerre van szüksége Európának. Európának fel kell tudnia lépni a szervezett bűnözés ellen és véget kell tudnia vetni az emberi szenvedésnek - tette hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ