Cropped landscape
Külföld
Hivatalos közleményt adott ki megszűnéséről az ETA
2018-05-0316:26
Hivatalos közleményt adott ki megszűnéséről a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet csütörtökön.
A spanyol sajtónak eljutatott dokumentumban az ETA bejelentette "pályafutásának végét", és "összes struktúrája teljes leszerelését".     
   
A tagság jóváhagyta a vezetés javaslatát, hogy lezárja a szervezet "történelmi időszakát és működését" - hangsúlyozta a hivatalos közlemény.
   
A  dokumentumhoz egy hangfelvételt is csatoltak, amelyen közismert ETA-tagok Josu Urrutikoetxea, Josu Ternera, és Marisol Iparraguirre, Anboto olvassák fel a feloszlatásáról szóló nyilatkozatot baszk és spanyol nyelven.

A SPANYOL LAPOK SZERINT NEM LEHET JUTALMAZNI AZ ETA-T A FELOSZLATÁSÁÉRT.


Nem lehet jutalmazni a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezetet, amiért bejelentette feloszlatását 
- írták a legnagyobb országos spanyol napilapok csütörtökön, egy nappal azután, hogy a terrorcsoport levélben hozta nyilvánosságra megszűnését.


Ünnepelni kell az ETA feloszlatását, nem szabad hagyni megtéveszteni magunkat 
- fogalmazott szerkesztőségi véleménycikkében az ABC című konzervatív napilap.
    
Az újság szerint csupán látszat, hogy az ETA maga döntött a feloszlásáról, mert az valójában a terrorszervezet vereségének következménye.
    
Az ETA szerdai, feloszlatásáról szóló levelének hangvételét az ABC "önigazolónak és áldozatként való feltüntetésnek" minősítette, amelyből hiányzik a teljes és feltétlen bocsánatkérés az áldozatoktól, valamint a múltban alkalmazott terrorizmus elutasítása is.
    
A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a terroristákkal szemben támasztott követeléseket nem kell csökkenteni a bejelentés hatására, a spanyol demokrácia nem eshet abba a csapdába, hogy elhiggye: itt az ideje a jóindulatnak a konfliktus lezárásának érdekében.
    
Az ETA ennek a hétnek a főszereplője akar lenni - írta az ABC, hozzátéve, hogy szervezet úgy adagolja nyilvános megjelenéseit, mintha saját politikai napirendje lenne.
    
Üzenetei a baszk nacionalista szektornak szóló értesítések arról, hogy az ETA át akar alakulni, politikai szerepet akar vállalni - mutatott rá a cikk.
    
Az El País című baloldali napilap szerint a terrorszervezet feloszlása nem tünteti el a bűnöket, de megkönnyebbülés a demokrácia számára.
    
Mint írta, az ETA megszűnésének nem lesz azonnali hatása a spanyol társadalomra, amelynek még rendeznie kell a számláit a bűnözőkkel, segítenie kell az áldozatokat, teljesen helyre kell állítania az együttélést Baszkföldön, és végleg tovább kell lépnie.
    
A lap felidézte a terrorszervezet működésének "drámai" mérlegét: 3600 terrorakció, több mint 850 gyilkosság, köztük több mint 300 felderítetlen, csaknem hétezer sebesült és 86 emberrablás. 
    
Mindezek több generációban is nyomot hagytak, az okozott fájdalmat nagyon nehéz lesz elfelejteni - hangsúlyozta az El País.
    
Hozzátette: a spanyol társadalom nem engedheti meg, hogy az ETA maga írja meg sírfeliratát, mert nincs semmi pozitív, amire létezéséből emlékezni lehetne, épp ellenkezőleg. Tagjai sosem voltak bátor baszk katonák, a hősök azok az emberek voltak, akik nem hallgattak, és szembefordultak vele.
    
Az El País kitért arra, hogy a terroristák reménykednek abban, hogy az igazságszolgáltatás kegyelmi intézkedéseket alkalmaz velük szemben, és ezt várja csaknem 300, börtönben lévő rab is. Ám a feloszlatást nem lehet jutalmazni az elkövetett súlyos bűncselekmények elévülésével - állapította meg az újság.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ