Cropped landscape
Gazdaság
Újabb pestises vaddisznót találtak
2018-05-0309:52
A napokban újabb vaddisznótetemben azonosították a vírus jelenlétét. Bár új korlátozástól ezúttal nem kell tartani, az állattartók körében így is fokozódik az aggodalom - írja a Magyar Idők.
Nem csillapodik az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenése miatti aggodalom a hazai állattartók körében. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a napokban újabb fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében a szakemberek. 
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a laboratóriumi vizsgálatok ismét ASP-fertőzöttséget mutattak ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában. Az elhullott állatot Mátrafüred közelében találták meg április 27-én, a 29-én elvégzett laborvizsgálatok pedig megerősítették a gyanút, hogy az afrikai sertéspestis miatt pusztult el. 
 
A második vaddisznót az első ASP-esethez közel, a fokozottan ellenőrzött területen belül találták, így a korábban elrendelt intézkedéseken felül újabb korlátozások bevezetésére a hatóság szerint egyelőre nincs szükség.

A kór hazai jelenlétére április 21-én derült fény, amikor a Heves megyei Gyöngyös–Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemre bukkantak. A hatóság a betegség megállapítását követően megtiltotta többek között a társas vadászatokat, de az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte. 
 
A fertőzött területről nem szállítható ki élő vaddisznó, vaddisznótest vagy annak húsa, és az érintett régióban a házi sertéseket is kiemelten ellenőrzik. Bár a betegség emberre nem veszélyes, és a szigorú járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a házisertések többségét sem érintheti a fertőzés, a vírus jelenléte így is jelentős gazdasági kárral fenyegeti az állattartókat és feldolgozókat egyaránt. 
 
Amint a vírus jelenlétét hazánkban is kimutatták a laborvizsgálatok, az Európai Unión kívüli exportpartnereink sorra zárták le határaikat a magyar disznók, tenyészállatok és húsáruk előtt. Szerbia, Szingapúr, Tajvan, Japán, Dél-Korea, Belarusz és Dél-Afrika az egész országra vonatkozó tiltást vezetett be, Macedónia pedig a napokban közölte, hogy az érintett régióból, azaz Heves megyéből nem fogad árut.

Magyar Idők

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ