Cropped landscape
Külföld
Donald Trump nem fontolgatja a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő csökkentését
2018-05-0414:59
Donald Trump amerikai elnök nem fontolgatja a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő csökkentését - közölte pénteken John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó.
Megnyilatkozásával a The New York Times című amerikai lapnak arra a csütörtöki hírére reagált, amely szerint Trump felkérte az amerikai védelmi minisztériumot, hogy dolgozzon ki lehetőségeket az Egyesült Államok dél-koreai haderejének kurtítására. 

Az újság híre teljesen alaptalan. Az elnök nem kért ilyet a Pentagontól
- szögezte le Bolton.
    
Az Egyesült Államok elsősorban Dél-Korea Észak-Koreával szembeni védelmében állomásoztat haderőt Dél-Koreában. Az utóbbi hetekben nagyon jelentősen enyhült a feszültség a két Korea között, és ennek folyományaként az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonylatában is. Észak- és Dél-Korea vezetői április végén történelmi jelentőségű csúcstalálkozót tartottak, amelyen megállapodtak arról, hogy megpróbálnak hivatalosan is véget vetni a két ország közötti hadiállapotnak, továbbá igyekeznek atomfegyvermentessé tenni a Koreai-félszigetet, Trump elnök pedig heteken belül készül találkozni személyesen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ