Cropped landscape
Külföld
Mariano Rajoy: Az ETA áldozataira kell emlékezni
2018-05-0414:40
Az áldozatokra kell emlékezni, nekik kell tisztelettel adózni, a főszereplők nem lehetnek a gyilkosok - mondta a spanyol miniszterelnök pénteken Madridban tett sajtónyilatkozatában miután a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet hivatalosan bejelentette feloszlását.
Ma, amikor az ETA végül bejelentette megszűnését, kötelező, hogy az első gondolatunk az áldozatoké legyen. Mindannyiuké, kivétel nélkül 
- fogalmazott Mariano Rajoy.
   
Hangsúlyozta: nincs helye felmentéseknek, kifogásoknak, mert semmi sincs, ami igazolna ennyi fájdalmat és könyörtelenséget.
    
Épp ezért a főszereplők nem lehetnek a gyilkosok, hanem az áldozatok 
- jelentette ki.
    
Mint mondta, az ETA története az erőszak bukásának története, szemben a demokrácia nagyságával.
    
Az ETA legyőzésében alapvető volt a demokraták egysége, minden politikai formáció egységes tudott lenni a gyilkosokkal és bűntársaikkal szemben. Ezért mondhatjuk határozottan, hogy a spanyol demokrácia legyőzte az ETA-t 
- fogalmazott. 

Mariano Rajoy megismételte, hogy a terrorszervezet működése során nem érte el egyik politikai célját sem, és feloszlásával sem fog elérni semmit. "Nem volt, nem lesz büntetlenség" - mondta. 
    
A miniszterelnök kiemelte a bűnüldöző szervek munkáját, akik az elmúlt több mint 50 évben küzdelmet folytattak a terrorizmus ellen. Köszönetet mondott Spanyolország korábbi miniszterelnökeinek és belügyminisztereinek, Franciaországnak, valamint az Európai Uniónak is. 
    
Bejelentette, hogy a következő napokban a spanyol belügyminiszter rendkívüli ülésre hívja össze az úgynevezett antiterrorista paktum tagjait, hogy elemezzék a helyzetet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ