Cropped landscape
Külföld
Hazánk jelentős összegekkel támogatja a bajba jutott szíriai keresztényeket
2018-05-0518:57
Hölvényi Norbert, szíria, brüsszel
Lassan pedig ez unió is rájön arra, hogy komoly hiba az egyházak értéksemlegességen alapuló kizárása a segélyek odaítéléséből, hiszen rengeteg emberről gondoskodnak. 
Évek óta kapcsolatban áll az antióchiai pátriárkával Hölvényi György, így mint barát látogatott a polgárháború sújtotta Szíriába - mondta a Fidesz EP-képviselője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Kiemelte, hogy az elmúlt években egy szoros kapcsolatrendszer alakult ki az ottani közösséggel, akiket több millió dolláros adományokkal is segítettünk. Mint fogalmazott: a bajbajutott barátokat, akkor is meg kell látogatni, ha nem egyszerű a helyzet. 
A képviselő úgy látja, hogy az ott szerzett tapasztalatokat pedig nem csak Magyarországon kell megosztani. Arra is rámutatott, hogy a kitartó munkának köszönhetően  a vallási kisebbségek iránti érzékenység jelentősen megnőtt a közelmúltban, és ennek közvetlen eredményei is láthatóak az Európai Unió különböző határozataiban és megnyilvánulásaiban. Nem vagyunk még célnál, de komoly eredményeket értünk el – jegyezte meg. 
 
Hölvényi György arra is kitért, hogy kezdetben rendkívül nehéz volt elintézni, hogy közvetlen anyagi támogatást kaphassanak az EU-tól a vallási közösségek, a szövetség – meglátása szerint – rosszul értelmezett értéksemlegessége miatt. Hangsúlyozta: az egyházak a Közel-Keleten és Afrikában több millió emberről gondoskodnak, sok esetben egyedül. 
 
Lassan ezt Brüsszelben is kezdik megérteni, így a fentebb említett elveken alapuló megkülönböztetés a végét járja, részben az EP-képviselő munkájának eredményeként.

Kiemelte: a fejlesztéssel foglalkozó egyházi szervezetek egyre többször jelennek meg kedvezményezettként. Ha ez valóban egy rendszerré válik, akkor a felekezetek társadalomépítő nagymértékben megnőhet munkája a válságövezetekben, vagy a válságot követő újjáépítésben – tette hozzá Hölvényi György. 
 
Azt is elmondta, hogy szíriai látogatása során kettős minőségben, EP-képviselőként és magyar politikusként vett részt. Homszban több magyar pénzből felújított lakást is megtekintett, míg az aleppói látogatása során szóba került egy iskola újjáépítése a magyar kormány adományából. 
 
Rendkívül fontos lenne a konfliktus hozadékai miatt a különböző egészségügyi ellátások újbóli beindítása Hölvényi György szerint. Itt igyekezett felhívnia a figyelmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közelmúltbeli bejelentésére, mely értelmében a biztonsági helyzet javulását követően Magyarország segítséget fog nyújtani egy kórház újjáépítésében. A tárcavezető korábban többször is kiemelte a harcok elől menekülők helyben maradását lehetővé tevő lépések fontosságát. 
 
A helyi közösségeknek, egyházaknak készen kell állni arra, hogy letegyenek olyan terveket, amelyekhez uniós forrásokat lehet hozzárendelni, mutatott rá Hölvényi György. Úgy látja, hogy ez menni fog, de ehhez egy dolog nagyon fontos: a béke. 
 
hirado.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ