Cropped landscape
Külföld
A New York Times fejet hajtott Karl Marx előtt
2018-05-0716:03
Most, hogy túl vagyunk Karl Marx 200. születésnapjának megünneplésén, feltehetjük a kérdést: mely orgánum emelte zászlajára a kommunizmus ideológiai atyjának tartott gondolkodót?

A The New York Times című liberális lap volt az az újság, amely Jean-Calude Juncker, az Európai Bizottság elnöke után szintén beleállt Karl Marx felmentésébe. A lap kolumnistája, Jason Barker ugyanis az alábbi címmel köszöntötte a marxista filozófust születésnapján:
Boldog születésnapot, Karl Marx. Igazad volt!
Érdemes megemlíteni, hogy a laptól nem áll távol az ilyenfajta történelmi harakiri. A ’30-as években ugyanis a NYT korábbi publicistája, Walter Duranty azzal kapcsolatban vált hírhedtté, hogy tagadta a Szovjetunió által elkövetett brutális genocídiumot, a holodomort, amiben egyes becslések szerint 7 millió ember halhatott éhen – Joszif Visszarionovics Sztálin legnagyobb örömére. 
 
Nos, a NYT folytatta e remek hagyományt, s ismét felmentett egy kommunistát, csakhogy ezúttal nem Sztálin válláról kellett levenni a „terhet”, hanem a százmilliók haláláért felelős marxista ideológia atyjáról. Barker – Junckerhez hasonlóan – Marx történelmi jelentőségét boncolgatja, de arról egy szót nem szól, mi épült Marx eszméjére a XX. században. Vagyis, sem a vörösterror, sem pedig a gulágok világa nem kerül említésre, csupán annyi:
Karl Marx was »right«.
Szó esik viszont a 19. századi gondolkodó „határtalan intellektuális lelkesedéséről”, „filozófiai relevanciáiról”, és arról, hogy hogyan lehet mai szemmel nézve Karl Marx az olyan mozgalmak a szellemi atyja, mint a #MeToo vagy a Black Lives Matter. Barker szerint a válasz egyszerű, mindkettőjüket ugyanaz az egalitariánus (egyenlősítő – a szerk.) szellem hajtja, amiért egykoron a Tőke szerzője is küzdött.

888.hu
Deutsch Tamás EP-képviselő arról, hogy Juncker kiállt Marx mellett:
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ