Cropped landscape
Külföld
Heti terror: A Facebookon könnyebben egymásra találnak a terroristák?
2018-05-0717:07
A brit The Telegraph arról írt, hogy a Facebookon keresztül könnyen egymásra találhatnak a terroristák. A közösségi oldal ugyanis aktívan részt vehetett több ezer dzsihadista összekötésében világszerte. A témáról Nógrádi György és Földi László biztonságpolitikai szakértők beszélgettek Heti terror című műsorunkban. 
Kutatók vizsgálták meg az Iszlám Állam mintegy 1000 tagjának tevékenységét a Facebookon. Arra jöttek rá, hogy az internetes közösségi oldal algoritmusa rendszeresen ismerősnek ajánlotta az egyik dzsihadistát a másiknak. A cég által üzemeltetett szoftverek rengeteg információt gyűjtenek a felhasználókról és ezek alapján kötik össze a hasonló érdeklődésű embereket. 
 
Az egyik szerző példaként saját esetét mondta el. Miután ismeretséget kötött egy dzsihádistával, a program több, az Iszlám Államot támogató profilt ajánlott fel ismerősnek. A kutatók rámutattak arra is, hogy ez a szolgáltatás nem csak a kapcsolattartás miatt veszélyes, hanem azért is, mert így a terroristák könnyebben radikalizálhatnak egy arra fogékony személyt. 
 
Nógrádi György arról beszélt, vannak kételyei a hírrel kapcsolatban. A műsort megelőzően Magyarország talán három legnagyobb Facebook-szakértőjével beszélgetett, akik egyet értettek abban, hogy ez, ebben a formában lehetetlen. 
 
Földi László hozzátette, az olyan szervezetek, mint például a dzsihád is, nem használ ilyen megoldásokat. 
 
De az Iszlám Államnak nemcsak az a logikája, hogy önmaga végrehajt akciókat, hanem a propagandán keresztül olyan széles embertömegekhez ért már el, akik közül önkéntesen jelennek meg. Ezek az önkéntesek pedig nem profik, nincsenek kiképezve, így gondolhatják azt, hogy ha virágnyelven beszélgetnek akkor nem buknak le - tette hozzá. 

A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ