Cover
Külföld
A halálbüntetés lehetősége nem akadály a terroristák kitoloncolásában
2018-05-0806:31
Hétfőn döntött a német alkotmánybíróság: a halálbüntetés lehetősége nem feltétlenül akadály a terrorgyanús külföldiek kitoloncolásában.
A német taláros testület kimondta: nem ellentétes az alaptörvénnyel egy terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott közveszélyes külföldi kitoloncolása akkor sem, ha halálbüntetés fenyegeti hazájában, amennyiben biztosított, hogy az esetleges halálbüntetést nem hajtják végre, és biztosított az is, hogy van jogi és tényleges lehetősége arra, hogy visszanyerje szabadságát.

Az alkotmánybíróság a döntéssel elutasította egy 37 éves, a 2015-ös migránsinvázió alatt álnéven érkező tunéziai állampolgár keresetét, aki a hazatoloncolás elől próbált elmenekülni.

A legfőbb bírói fórum indoklásában kiemelte a tunéziai ügyének előző szakaszában eljáró szövetségi közigazgatási bíróság megállapításait, miszerint Tunéziában nem hajtják végre a jogerősen kiszabott halálbüntetéseket, hanem azt államfői kegyelemmel életfogytiglani szabadságvesztéssé konvertálják, így az elítélt a büntetés első tizenöt évének letöltése után egy újabb eljárás megindításával visszanyerheti a szabadságát.

A 37 éves tunéziai származású migráns ellen a német hatóságok azért kezdtek el nyomozni, mert állítólag segítséget, támogatást fogadott el az Iszlám Államtól.
A tunéziai hatóságok pedig azért kérték a kiadatását Berlintől, mert állítólag az illegális bevándorló a tuniszi Bardo Nemzeti Múzeumban 2015 márciusában elkövetett, 21 halálos áldozatot követelő terrortámadás egyik felelőse.

A taláros testület mostani döntése megnyithatja az utat egy sor további ügy lezárásához, például az al-Kaida néhai vezetője, Oszama bin Laden egyik állítólagos volt testőrének esetében is. A 42 éves tunéziai férfi ügye csaknem egy évtizede húzódik, és országos feltűnést keltett a napokban, mert a német sajtó megírta, hogy szociális segélyből él, és a hatóságok nem tudják eltávolítani az országból.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ