Cropped landscape
Gazdaság
Nébih: Szállítható magyar sertéshús az EU területére
2018-05-0817:48
ASP, sertéshús, nébih, fertőzés, afrikai sertéspestis
Az Európai Uniós (EU) állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel (ASP) nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termékek az EU területére - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI megkeresésére. 
A magyar hatóság szakemberei április 21-én mutatták ki az ASP betegséget a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben. 
    
A Nébih tájékoztatása szerint a fertőzötté nyilvánított területen lévő sertéstartó telepekről sertést csak a járási hivatal előzetes engedélye alapján, csak az előírt klinikai és vérvizsgálatok kedvező eredménye után szállíthatnak más helyszínre az országon belül, vágásra vagy továbbtartásra. A házi vágásokat 48 órával korábban be kell jelenteni a járási hivatalnak és a járási főállatorvos dönt a húsvizsgálatról és a szükséges mintavételekről - tették hozzá. 
    
A Nébih a honlapján korábban közölte, hogy a hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött területet, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki. 
    
Az afrikai sertéspestis - amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes. 
A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ