Cropped landscape
Külföld
Németország növelné a terrortámadások áldozatai után járó kárpótlás mértékét
2018-05-0817:34
németország, migráció, terrorizmus, kárpótlás, Anis Amri
A német kormány növelné azt az összeget, amelyet kárpótlásként ítél meg a terrortámadásokat túlélő áldozatok és azok hozzátartozói számára. A kérdés azután került először fókuszba, hogy 2016 decemberében Anis Amri kamionnal áthajtott egy berlini karácsonyi vásáron, 12 ember halálát okozva ezzel. 
A berlini karácsonyi vásárban történt tragédia után a német kormány létrehozott egy új tisztséget, a terrorizmus áldozatainak kártalanításáért felelős kormánybiztos pozícióját. Áprilistól ezeket a teendőket Kurt Beck látja el, aki elődjéhez hasonlóan azt szeretné elérni, hogy a jelenleg megállapított összeg tripláját kapják az áldozatok és hozzátartozóik – írja 888.hu a Deutsche Welle nyomán.

A jelenleg megállapított összegek a következőképpen alakulnak: ha valaki terrortámadásban elveszíti gyermekét, a szüleit vagy házastársát, az 10 000 eurónyi kárpótlást kap; 5000 eurót kapnak azok, akiknek a testvére halt meg a tragédiában. Ezeket az összegeket triplázná meg a kormánybiztos – visszamenőlegesen is. Valamint azt tervezik, hogy ugyanilyen kárpótlást kapjanak azok is, akik nem német állampolgárok ugyan, de egy Németországban végrehajtott terrortámadásban halt meg a hozzátartozójuk. 
 
A németeknél viszonylag alacsony összegűnek számít a kompenzáció. Ennek oka, hogy korábban Németországban nem volt ilyen nagy terrortámadás.

Habár a kis összegű kompenzációt megkapták a berlini karácsonyi merénylet túlélői, hosszasan várhattak arra, hogy Merkel kifejezze részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. 2017 decemberének elején, kis híján egy évvel a támadást követően az áldozatok hozzátartozói nyílt levelet tettek közzé, amelyben felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy a kancellár eddig nem szólalt meg az ügyben. A levélben a családtagok arról számoltak be, hogy a kormány semmilyen támogatást nem biztosított nekik a tragédia után, valamint véleményük szerint az iszlamista terrorfenyegetettségre is hibás választ ad Németország. Emellett Merkel sem szóban, sem írásban nem fejezte ki együttérzését a hozzátartozóknak. Ez végül megtörtént, egy évre és egy nyílt levélre volt szükség hozzá.
888.hu/Deutsche Welle
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ