Cropped landscape
Belföld
Szánthó Miklós: Hadházy saját pártjával szúr ki azzal, hogy nem teszi le az esküt
2018-05-0821:07
Hadházy Ákos bár átvette megbízólevelét, nem tette le az esküt az Országgyűlés alakuló ülésén. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója ismertette ennek következményeit Napi aktuális című műsorunkban. Elmondta, ha egy képviselő nem vesz részt egy éven keresztül az Országgyűlés munkájában, akkor megfosztható mandátumától. Eskületétel nélkül azonban nem gyakorolhatja jogait, mandátumát nem adhatja át. Lényegében saját pártjával szúr ki ezzel.
Egy képviselőnek a mandátuma a választási eredmény jogerőssé emelkedésével keletkezik, ekkortól tudja gyakorolni jogait. Amennyiben az esküt letette és az okmányt aláírta. Ameddig ezt nem teszi meg, sem a jogait nem tudja gyakorolni, sem tiszteletdíjra nem jogosult - magyarázta Szánthó Miklós. 

Hozzátette: Azonban, ha egy évig egy képviselő nem vesz részt az Országgyűlés munkájában, akkor a mandátumától megfosztható.

Ebben az esetben egyébként a képviselő a saját frakciójával szúr ki, hiszen mandátumát nem tudja másnak átadni, viszont a munkájukban sem tud részt venni. 
Karácsony Gergely habár letette az esküt, bejelentette nem ül be a parlamentbe. Azonban, ha nem lesz sikeres a főpolgármester, illetve polgármester választáson, akkor mégis visszavenné mandátumát. 
 
Szánthó Miklós ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott:
A jogszabályok erre nem adnak lehetőséget. Politikailag az lehet a cél, hogy Karácsony Gergely két szék közül ne essen a pad alá. Ha visszaadja a mandátumát, akkor ő egy volt képviselő lesz. 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ