Cropped landscape
Külföld
Trump bejelentette, Amerika kilép az iráni atomszerződésből
2018-05-0820:28
donald trump, Irán, atomprogram, szankciók
Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Donald Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog.
Mint fogalmazott, Irán támogatja a terrorizmust - a Hezbollah libanoni, és a Hamász palesztin mozgalmat, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot -, destabilizálni próbálja a Közel-Keletet. Rámutatott, hogy az egyezmény aláírása óta jelentősen nőttek az iráni katonai kiadások, miközben az iszlám köztársaság gazdasága rosszul teljesít. 
    
Azt mondta, a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt. 

Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott nyilatkozata után rendeletet írt alá Irán elleni szankciók visszaállításáról.

Trump békét ajánlott az iráni népnek 

Békét és támogatást ajánlott az iráni népnek az amerikai elnök az iráni atomprogramról szóló szerződésből való kilépését és Teherán elleni szankciók visszaállítását bejelentő nyilatkozatában kedden. 

Donald Trump szerint az iráni nép jobb kormányt érdemel a jelenleginél. Az iráni politikai rendszert elnyomóként jellemezte, amely négy évtizede uralkodik az irániakon. Hangsúlyozta, hogy nyitott egy új megállapodás megkötésére, ha Irán készen áll majd erre. Amennyiben így lesz, az elhozhatja a békét - tette hozzá. 
    
Az amerikai elnök szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a 2015-ös többhatalmi szerződést, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Azt mondta, a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt.

Iráni állami tévé: Trump döntése "jogtalan, törvénytelen és aláássa a nemzetközi megállapodásokat" 

Jogtalan, törvénytelen és a nemzetközi megállapodásokat aláásó lépésként értékelte kedden az iráni televízió Donald Trump amerikai elnök döntését az atomalku felmondásáról. 
 
Az amerikai elnök az elmúlt időszakban sokat bírálta a 2015-ös megállapodást, amelyben Irán ígéretet tett nukleáris programja korlátozására a vele szembeni szankciók feloldásáért cserébe. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ