Cropped landscape
Gazdaság
A monetáris tanács az alapkamat tartásáról döntött
2018-05-0917:04
A jegybank monetáris tanácsa ellenszavazat nélkül döntött az alapkamat 0,90 százalékon tartásáról és a változatlan kamatfolyosóról a legutóbbi, április 24-i ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján szerdán.
Közölték: a tanács szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A tanács a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását. Megállapítják: középtávon az élénk belső kereslet és a bérköltségek emelkedése a maginfláció emelkedésének irányába hatnak. Az árszínvonal emelkedését a mérsékelt külső infláció és a historikusan alacsony inflációs várakozások mellett a munkáltatói járulék mérséklései és az idei áfakulcs-csökkentések is lassítják. Az inflációs cél 2019 közepére érhető el fenntarthatóan.
Kiemelik: a munkaerő iránti kereslet változatlanul erős, a munkanélküliségi ráta historikus mélyponton áll.
Februárban folytatódott a hitelezés dinamikus bővülése, a vállalati hitelállomány éves összevetésben megközelítőleg 10 százalékkal nőtt. A háztartási szektorban a hitelezés éves növekedési üteme 2,5 százalék volt, aminek jelentős része a lakáshitelekhez kapcsolódott. A gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet erősödésének. Az építőipari termelés dinamikus növekedése és a szolgáltató szektor teljesítményének bővülése folytatódik.

A folyó fizetési mérleg GDP-arányos egyenlege a 2016-os 6 százalékos historikus csúcsról az erősödő belső kereslet hatására az idén 2 százalék alá mérséklődik, de hosszabb távon is pozitív tartományban marad. A monetáris tanács szerint a GDP bővülése 2018-ban a tavalyinál magasabban, 4 százalék felett alakul, majd 2019-től fokozatosan lassul. A piaci szereplők várakozása szerint a Fed folytatja a kamatemeléseket, az Európai Központi Banktól (EKB) laza monetáris kondíciók várhatók.

A kelet-közép-európai régió befektetői megítélése kedvező, több országában mérséklődtek a kamatemelési várakozások. A laza monetáris kondíciók tartós tartására vonatkozó jegybanki iránymutatás nem változott. Az euróövezeti és régiós hozamokhoz viszonyított hosszú felárak az év eleji növekedés után tavasszal és a hosszabb horizonton is csökkentek. A tagok szerint a laza monetáris politikai irányultság tartós fenntartása összhangban van az elemzői és piaci várakozásokkal. Kitértek arra: az elmúlt időszakban több régiós jegybank is lazább tartalmú üzenetet fogalmazott meg, így későbbre tolódott a várt kamatemelésük ideje. A tanács úgy ítélte meg, hogy fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját, a második negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditást legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

 A testület célja, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének ne csak a rövid, hanem hosszabb szakaszán is érvényesüljenek. Ennek érdekében a jegybank mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen és hosszú ideig kívánja működtetni. A tanács sikeresnek ítéli a jelzáloglevél-vásárlási programot, 2018. április közepéig az MNB mintegy 150 milliárd forint névértékben vásárolt jelzálogleveleket. Az elsődleges piaci tranzakciók a teljes vásárlások több mint harmadát tették ki - olvasható a rövidített jegyzőkönyvben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ