Cover
Gazdaság
A nemzetközi szervezetek is elismerik a magyar gazdasági eredményeket
2018-05-0917:06
Nemzetközi szervezetek is elismerik a magyar gazdaságpolitikai eredményeket, hiszen a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) követően a Európai Beruházási és Újjáépítési Bank is javította a magyar növekedési kilátásokat 2018-ra - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az EBRD idei közgyűlését követően a jordániai Ammanban. Az NGM közleménye szerint a tárcavezető annak ellenére is üdvözölte a javuló nemzetközi várakozásokat, hogy az EBRD szerint a magyar gazdaság éves növekedése nem éri majd el a kormányzati előrejelzésben foglalt 4,3 százalékot.
Az EBRD a közgyűlésen bemutatott, Regional Economic Prospects című kiadványában 3,8 százalékra javította a magyar gazdaság idei bővülésére vonatkozó előrejelzését, vagyis 0,4 százalékponttal emelte a tavaly novemberben közölt növekedési értéket. A jelentés kiemeli, hogy az erős belső keresletnek köszönhetően tavaly 4 százalékra gyorsult a magyar növekedés, a beruházások bővülése az uniós forrásoknak és az erősödő vállalati hitelezésnek köszönhetően a második legjelentősebb volt az EU-ban, a fogyasztást a jelentős béremelkedések támogatják - áll a közleményben. 

Az EBRD átfogó tavaszi előrejelzése javította a szervezet tevékenységi területéhez tartozó feltörekvő gazdaságok előrejelzéseit. Kiemelték ugyanakkor, hogy Közép- és Kelet-Európa növekedési lendülete tavaly tetőzhetett, 2018-ban már lassulhat a bővülés üteme. A legfőbb kockázatok közül kiemelték az euróövezet esetleges lassulása, valamint az egyre súlyosabb munkaerőhiányt. Az EBRD Magyarországon jövőre 3 százalékos növekedést jósol. 

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni székhelyű bank az elmúlt években kiterjesztette működését több arab országra a Földközi-tenger keleti és déli medencéjében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ