Cover
Külföld
Az amerikaiak kevesebb mint egyharmada támogatja Donald Trump döntését
2018-05-0906:23
Az amerikaiak kevesebb mint egyharmada ért egyet Donald Trump elnök döntésével arról, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből - derül ki a Reuters/Ipsos kedden közzétett felméréséből.
A május 4. és 8. között végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a felnőttek 29 százaléka akarta azt, hogy véget vessenek az Iránnal és öt másik nagyhatalommal kötött megállapodásnak az iráni atomprogram korlátozásáról és a perzsa állam elleni szankciók enyhítéséről.

A megkérdezettek 42 százaléka vélte úgy, hogy az Egyesült Államoknak a szerződés részesének kell maradnia, és 28 százalék mondta azt, hogy nem tud állást foglalni a kérdésben.

Még a magukat republikánus pártinak vallók közül is csupán 44 százalék foglalt állás amellett, hogy vessenek véget az amerikai részvételnek a megállapodásban. A republikánusok 28 százaléka akar benne maradni a szerződésben, és 28 százalék mondta, hogy nem tudja, mi a teendő.

Donald Trump amerikai elnök, aki régóta bírálja a 2015-ben aláírt megállapodást, mert az szerinte nem kellően kemény Iránnal szemben, kedden jelentette be Washingtonban, hogy az Egyesült Államok kilép a szerződésből és a "legmagasabb szintű" gazdasági szankciókat fogja életbe léptetni a perzsa állam ellen.

A felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka "erőteljesen vagy némileg támogatja a szerződést az iráni atomprogramról, míg 27 százaléka mondta, hogy "erőteljesen vagy némileg" ellenzi azt.

Számos amerikai aggodalmának adott hangot amiatt, hogy mi fog történni, ha az Egyesült Államok kilép a szerződésből.

Mintegy kétharmaduk azt mondta, ha az Egyesült Államok kilép a megállapodásból, Irán valószínűleg bejelenti, hogy folytatni fogja az atomfegyver-fejlesztést. A megkérdezettek mintegy fele úgy gondolja, hogy fegyveres konfliktus fog kialakulni az Egyesült államok és Irán között.

A felmérést az egész Egyesült Államok területén, angol nyelven végezték, 1277 felnőtt körében, akik közül 492 volt a kormányzó Republikánus Párt tagja.

Donald Trump döntéséről ITT olvashat bővebben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ