Cropped landscape
Külföld
Az ENSZ-főtitkár felszólította az atomalku továbbra is részes feleit, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz
2018-05-0906:28
Miután az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy felmondja az iráni atomprogramról szóló 2015-ös egyezményt, az ENSZ-főtitkár felszólította a szerződés (JCPOA, Közös Átfogó Cselekvési Terv) továbbra is részes feleit, hogy tartsák magukat a megállapodásban foglaltakhoz.
António Guterres keddi közleményében súlyosan aggasztónak nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését. Mint mondta, az úgynevezett atomalku a nemzetközi, illetve a regionális békét és biztonságot hivatott elősegíteni, s felszólította az ENSZ-tagállamokat az egyezmény támogatására.

"Létfontosságú, hogy a terv végrehajtásával kapcsolatos minden aggályt a JCPOA-ban lefektetett mechanizmusokon keresztül rendezzenek. A JCPOA-hoz nem közvetlenül kapcsolódó ügyeket pedig elfogulatlanul, az egyezmény és vívmányainak a megtartásával kell megoldani" - mondta Guterres.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren Trump döntését követően bejelentette, hogy Párizs olyan, az iráni atomprogramról szóló szélesebb megállapodáson fog dolgozni, amely lefedi majd az iszlám köztársaság regionális tevékenységét, illetve ballisztikusrakéta-programját is.

Irán 2015 nyarán egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, Németországgal, valamint az Európai Unióval, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene életbe léptetett szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ