Cropped landscape
Külföld
Az új családegyesítési törvénynek köszönhetően még több migráns mehet Németországba
2018-05-0917:28
migráció, családegyesítés, németország
A német kormány új családegyesítési törvényt fogadott el, miszerint a migránsok közvetlen rokonaikat Németországba vihetik. Ez újabb törést jelent a nagykoalícióban. 
Merkel kabinetje megszavazta, hogy 1 000 migránssal többet fogadjanak be havonta a családegyesítés nevében. Így azok mehetnek majd Németországba, akiknek a rokonuk már ott él – írja a Deutsche Welle nyomán a 888.hu
 
A családegyesítés kérdését illetően nem egységesek az álláspontok a kormánykoalíción belül, az újabb lépés pedig mélyítheti a már meglévő törésvonalakat. 

Miről is szól az új családegyesítési törvény? 

A törvény augusztus 1-jétől lép életbe, amelynek értelmében kiterjesztik a családegyesítést azokra a már Németországban élő migránsokra, akik alacsonyabb szintű védelemben részesülnek. Azaz nekik nem jár minden, ami a tényleges menekülteknek és nem garantálják számukra a határozatlan tartózkodási engedélyt sem. 

Az egyesítés a házastársakra, a nem házas, valamint a kísérő nélkül érkezett kiskorú migránsok családtagjaira vonatkozik. 
Elsőbbséget élveznek majd a betegek, a gyerekek és a politikai üldöztetésben részesültek. Ha az egyik hónapban nem használják fel az ezer fős kvótát, a fennmaradt üres helyek száma áttolódik a következő hónapra, de ez a stratégia csak az új törvény életbe lépését követő 5 hónapon keresztül lesz érvényben. 

Különleges helyzetekben még a potenciális iszlamistáknak is megengedik, hogy családegyesítést kérelmezzenek, ha garantálják, hogy sem ők, sem a rokonaik nem jelentenek fenyegetést. 
A német sajtó információi szerint már a törvény jogerőre emelkedése előtt 26 ezer migráns kérelmezte a családegyesítést, szóval bőven fognak még Németországba érkezni, nem kell attól tartani, hogy a havi 1 000 fős kvóta kitöltetlen marad. 

A halálbüntetés lehetősége nem gond a kitoloncolásnál 

Ameddig az új családegyesítésnek köszönhetően potenciális terroristákat importálnak az országba, addig a német alkotmánybíróság egy hétfőn hozott döntése alapján a halálbüntetés lehetősége nem feltétlenül akadály a terrorgyanús külföldiek kitoloncolásában. Azaz nem ellentétes az alaptörvénnyel egy terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott közveszélyes külföldi kitoloncolása, akkor sem, ha halálbüntetés fenyegeti hazájában, amennyiben biztosított, hogy az esetleges halálbüntetést nem hajtják végre, és biztosított az is, hogy van jogi és tényleges lehetősége arra, hogy visszanyerje szabadságát.

Deutsche Welle/888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ