Cropped landscape
Gazdaság
Rigó Csaba: A kormány sokat tett a közbeszerzések átláthatóságáért
2018-05-0919:21
Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző szakbizottsága szerint 36 százalék volt azon közbeszerzések aránya Magyarországon, ahol csak egyetlen ajánlattevő volt. Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta, hogy az ő adataik szerint ez az érték az összes eljárás során mindössze 16,6 százalék, az Európai Uniós eljárásrendbe tartozó ügyekben pedig 26,3 százalék. Az arány csökkenő tendenciát mutat, a kormány sokat tett azért, hogy ez a szám csökkenjen - szögezte le.
Rigó Csaba felidézte: a tavalyi év kiugró volt a közbeszerzések terén, 2017-ben 8800 eredményes eljárás volt, 3630 milliárd forint értékben. Nem lenne meglepő, ha egy ilyen évben növekedne az egy ajánlattevős közbeszerzések száma, de ez a mi adataink szerint nem így történt - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy ha egy közbeszerzésre csak egy ajánlat érkezik, akkor az ajánlatkérőnek lehetősége van eredménytelenné nyilvánítani az eljárást és megismételni. A jogszabályok szerint egyébként nem tilos megkötni ezeket a szerződéseket. Az adatokból az látszik, hogy mind a verseny, mind a korrupciós kockázatok visszaszorítása érdekében sokat lépett hazánk előre - hangsúlyozta.
ECHO TV / Csökken az egy ajánlatos közbeszerzések aránya
Az Európai Bizottság megállapítása szerint Magyarország az átláthatóság terén az élmezőnyben van, hiszen az ajánlatkérők által eltitkolt információk száma közel nulla, azaz minden elérhető
- jelentette ki Rigó Csaba.

Véleménye szerint utána kell járni, hogy tévedés történt-e vagy olyan módszertant választott az anyag szerkesztője, aminek eredményeképp ez a 36 százalék kijöhetett. Ez számomra is rejtély, de az adatbázisunk alapján azt tudjuk mondani, hogy sokkal jobb a helyzet hazánkban - tette hozzá.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ