Cover
Belföld
Totális kudarc a Jobbik béruniós aláírásgyűjtése
2018-05-0906:41
Totális kudarc a Jobbik béruniós aláírásgyűjtése, miután két héttel a határidő lejárta előtt a szükséges egymillió aláírásból Európa-szerte 36, Magyarországon 29 ezret sikerült online összegyűjteni. A Magyar Idők úgy tudja, a Jobbiknak a papíralapú és az internetes aláírásokkal együtt sem sikerült 150 ezernél több támogatót megnyerni.
Még egy hazai népszavazáshoz előírt kétszázezer aláírást sem sikerült összegyűjtenie a Jobbiknak az általuk meghirdetett béruniós kezdeményezésben – tudta meg a Magyar Idők. Pedig ahhoz, hogy az Európai Bizottság egyáltalán napirendre vegye a kérdést, egymillió szignóra lett volna szükség összesen. Tekintettel arra, hogy mindössze alig két hét maradt még az egyéves határidő lejártáig, kimondható, a párt legfőbb kampánytémája teljes kudarcba fulladt.

Ezt alátámasztja a Bérunió.hu oldalról elérhető nyilvántartás is, ahol országokra lebontva megtalálható az online leadott szavazatok száma. Ebből kiderül, Magyarországon valamivel több mint 29 ezer szignó futott be, ami egyébként a legmagasabb arány a többi uniós országhoz képest.

Ez azonban nem nagy eredmény, ha azt nézzük, hogy összesen mindössze 36 013 online aláírás szerepel az összesítő honlapon. Az is igaz, hogy itt nincsenek feltüntetve a papíralapú aláírások, de az európai társadalom hozzáállását mindenképp jelzi ez az érdektelenség.
 
Miként az is, hogy a kezdeményezésben részt vevő hét tagországban sem tűnik sikeresnek a bérunió ötlete. A szervezőknek összesen 1 millió nyilatkozatot kell begyűjteniük május 22-ig, ráadásul úgy, hogy az aláírók száma legalább 7 tagországban eléri a minimálisan szükséges számot.
 
Ez két héttel a határidő előtt egyedül Magyarországon sikerült. Lengyelországban az előírt aláírásoknak az 1 százaléka sem gyűlt össze, Romániában 1, Lettországban 2, Horvátországban 3, Szlovákiában pedig négyszázaléknyi szignó futott be az interneten egy év alatt.
 
Némiképp jobban szerepeltek a bolgárok, ahol az előírt voksok 15 százalékát sikerült begyűjteni, Észtországban pedig közel a felét. Hazánk a leadott 29 ezer online aláírással együtt 184 százalékot ért el.
 
A fentiek után nem is csoda, hogy a Jobbik nem is dicsekszik az aláírások számával, a párt politikusai az elmúlt hónapokban rendre hárították a sajtó érdeklődését a témában. Legutóbb Z. Kárpát Dániel volt az, aki február végén azzal kerülte ki a válaszadást, hogy a bér­uniós aláírásgyűjtés összefolyik az országgyűlési jelöltek ajánlásainak gyűjtésével.
 
A Jobbik alelnökének magyarázata szerint ugyanis a párt jelöltjeit támogatók gyakorlatilag a Jobbik programját is támogatják, amelynek része a bérunió. Arra a kérdésre, hogy a legfrissebb adatok szerint hányan írták már alá a Jobbik kezdeményezését, Z. Kárpát akkor úgy fogalmazott: „Most terepen vagyunk, és nem számháborúzunk, az ajánlások leadását követően, a határidőhöz közeledve megtesszük a szükséges összesítéseket.”
 
Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ