Cropped landscape
Külföld
A Golán-fennsíkot lőtték rakétákkal Szíriából
2018-05-1007:24
szíria, Golán-fennsík, rakétatámadás, izrael, Irán
Rakétákat lőttek ki szerda éjjel Szíriából a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságra - közölte egy izraeli katonai szóvivő, aki szerint a rakétákat irániak indították. 
A mintegy 20 lövedékből néhányat lelőtt a légvédelem, és a többi sem oltott ki életet a jelentések szerint. 

Az anyagi kár korlátozott, az izraeli erők viszonozták a röviddel éjfél után indított támadást - mondta. Közölte, tudják, hogy az iráni al-Kudsz brigád mért csapást az izraeli katonaság első vonalára. Izrael igen komolyan veszi az iráni támadást - mondta a szóvivő. Az al-Kudsz az iráni Forradalmi Gárda része, a külföldi hadműveletek végrehajtása a feladata. 
   
Egy későbbi jelentés szerint a szíriai légvédelem izraeli rakétákat lőtt le. A helyszínt a szíriai SANA hírügynökség nem jelölte meg, de más sajtóforrások szerint Damaszkusztól délnyugatra volt a közelebbről meg nem jelölt célpont. 
    
Egy pár órával későbbi, újabb hivatalos szíriai közlés szerint az izraeli rakéták katonai támaszpontokat találtak el, egy lőszerraktárt, és egy katonai radart. A SANA ugyanakkor azt állította, hogy "a légvédelem több tucat rakétát lőtt le a szíriai légtérben". 
    
Az izraeli légierő előzőleg, kedd este légicsapást mért egy szíriai légi támaszpontra. A támadásban a hírek szerint 15-en haltak meg, nyolcan közülük irániak. 
    
Izrael súlyos fenyegetést lát a damaszkuszi kormányt támogató iráni fegyveresek jelenlétében a határai közelében, és attól tart, hogy Irán meg akarja vetni a lábát Szíriában, ahonnan a libanoni síitákkal és a szíriai hadsereggel közös frontot nyithat Izrael ellen. 
    
Az izraeli vezérkari főnök szerdán látogatást tett a megszállt Golán-fennsíkon, és a helyi katonai és polgári vezetőkkel megvitatta a helyzetet és a teendőket. A fennsíkon készültség van, és megnyitották az óvóhelyeket. Az éjjeli támadás idején megszólaltak a légvédelem veszélyre figyelmeztető szirénái.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ